Ruzie met Iran escaleert
DEN HAAG – De ruzie tussen Nederland en Iran begint te escaleren. Volgens de Tweede Kamer moet het kabinet onderzoeken of Iran voor het Internationaal Gerechtshof kan worden gedaagd vanwege de zaak rond de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami.
Dat Iran niet heeft toegelaten dat de Nederlandse ambassade hulp bood aan Bahrami terwijl zij gevangenzat, is volgens GroenLinks-Kamerlid El Fassed in strijd met het internationaal recht. De rest van de Tweede Kamer is het daarmee eens.
De Kamer wil verder dat het kabinet de talrijke doodvonnissen die in Iran worden voltrokken, aankaart bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Nederland mag „geen moment laten passeren” om dit te bespreken, vindt CDA-Kamerlid Ormel.
De ambassadeur van Iran is dinsdag alsnog op het ministerie van Buitenlandse Zaken langsgekomen om uitleg te geven over de kwestie-Zahra Bahrami. De voor drugssmokkel veroordeelde Nederlands-Iraanse Bahrami werd vorige week in Iran geëxecuteerd en vervolgens begraven zonder dat haar familie daar bij kon zijn. Kazem Gharib Abadi werd maandag al ontboden op het ministerie, maar de ambassadeur kwam toen niet opdagen.
De Nederlandse ambassadeur in Teheran is inmiddels teruggeroepen naar Nederland. Hij zal donderdag minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken bijpraten over de diplomatieke spanningen die zijn ontstaan tussen de twee landen.
Dat de ruzie tussen Nederland en Iran escaleert, blijkt ook uit het feit dat Iran, na de gebleken boosheid van het Nederlandse kabinet, de afgelopen dagen terugsloeg met de zware beschuldiging dat Nederland terroristen zou steunen. Volgens Iran steunt Nederland de terroristische groepering Mujahedien Khalq, die door Iran verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van meer dan 12.000 mensen.
Nederland zet daar zware diplomatieke stappen tegenover, zoals het teruggeroepen van de Nederlandse ambassadeur uit Iran.
Volgens D66 en ChristenUnie loopt de ruzie met Iran zo uit de hand dat er een bemiddelaar moet komen. De partijen denken daarbij aan oud-minister van Buitenlandse Zaken Bot. „We moeten een helder signaal afgeven richting Teheran. Maar tegelijkertijd kan een bemiddelaar voor deëscalatie zorgen”, zei D66-leider Pechtold dinsdag. „Er zitten ten minste vier Nederlanders gevangen in Iran. We moeten blijven opkomen voor hun belangen.”