Dag 10: Onrust in Egypte
Tijdens de negende dag van de protesten tegen het bewind van president Hosni Mubarak is de stemming volledig omgeslagen. Voor- en tegenstanders gingen met elkaar op de vuist op het Tahrirplein in Caïro. In de nacht van woensdag op donderdag escaleerde de situatie toen aanhangers van Mubarak het vuur openden op anti-regeringsbetogers. Lees hier een overzicht van de ontwikkelingen op dag tien van de onrust in Egypte.
0:13 uur – GPD-journalist Harald Doornbos op Twitter over zijn evacuatie: „Vlak voor evacuatie ook aan ramp ontsnapt. Plan bedacht om gearmd met twee soldaten uit Hilton te ontsnappen, bleken soldaten weg te zijn, en Hilton wilde me niet meer binnenlaten. Op dat moment –ik onderhandelde voor mijn leven– kwam bericht van ambassade over evacuatie. Pfff. Man wat ben ik opgelucht. En wat een wereld van verschil tussen dit hotel en waar we net vandaan kwamen. Dat kun je je haast niet voorstellen.”
23:47 uur – De Nederlandse ambassade in Caïro heeft donderdagavond rond half twaalf (Nederlandse tijd) vijf Nederlandse journalisten die vast zaten in het Ramses-hotel in de Egyptische hoofdstad, geëvacueerd. De journalisten van 1Vandaag, Brandpunt en de GPD zijn overgebracht naar een hotel een paar honderd meter verderop, aan de andere kant van de Nijl. Doornbos: „Chapeau voor de ambassade, mede namens collega’s Brandpunt en EenVandaag! Perfecte evacuatie met twee Jeeps.”
23:36 uur – GPD-journalist Harald Doornbos is veilig geëvacueerd. Op Twitter schrijft hij: „Gelukkig, veilig in ander hotel. Nu eerst een cappucino!”
23:33 uur – NOS-verslaggever Sander van Hoorn op Radio 1: „Steeds meer anti-Mubarakdemonstranten verlaten het Tahrir-plein nu. Morgen worden miljoenen demonstranten verwacht in Caïro.”
23:22 uur – Jos Strengholt, anglicaans priester in Caïro, op in ”Met het Oog op Morgen” op Radio 1: „Ook in steden buiten Caïro zijn deze week grote demonstraties geweest.”
23:12 uur – De organisatoren van de protesten, die zichzelf De Jeugd van de Revolutie noemen, hopen dat vrijdag 1 miljoen mensen de straat op gaan in Caïro. (ANP)
23:05 uur – GPD-journalist Harald Doornbos meldt op Twitter dat hij wordt geëvacueerd. „Stappen nu in de auto voor korte rit naar het Marriott-hotel aan de relatief veilige overzijde van de Nijl.”
22:52 uur – Reuters meldt dat de Egyptische premier Ahmed Shafiq tegen de minister van Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat hij vreedzame betogingen vrijdag niet mag belemmeren.
22:32 uur – Drie Nederlandse journalisten zitten „onder zeer moeilijke omstandigheden” vast in het Ramses-hotel in de Egyptische hoofdstad Caïro. Ze kunnen er niet zomaar uit, zei minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken donderdagavond in de Tweede Kamer. De Nederlandse ambassade heeft volgens hem sinds donderdagochtend contact met de journalisten. Het hotel wordt „op afdoende manier” beveiligd, aldus Rosenthal. (ANP)
22:21 uur – Harald Doornbos op Twitter: „Ambassade in Cairo ook druk bezig met pogingen om NL-journalisten veilig weg te krijgen.”
22:18 uur – Volgens de in New York gevestigde terrorisme-analist Evan Kohlmann moet niet al te veel waarde worden gehecht aan de steunbetuigingen van de extremisten. Veel aanhangers van Al-Qaida zouden de rol van de Broederschap met gemengde gevoelens bekijken, omdat de beweging een verbond is aangegaan met de democratisch ingestelde Mohamed ElBaradei en andere Egyptische oppositiebewegingen. „Ik zie ook redelijk wat hoon waar het gaat om de zogenaamde ‘leidende rol’ die de Moslim Broederschap op zich zou hebben genomen”, zei Kohlmann. „Ik denk niet dat het veel helpt dat de Broederschap zich al achter een voorgestelde seculaire eenheidsregering heeft geschaard.” (AP)
22:16 uur – Islamitische opstandelingen hebben op internet moslims opgeroepen zich te verenigen achter de demonstranten in Egypte, president Hosni Mubarak te verstoten en de macht op te eisen in het land. Op sommige websites werden oproepen geplaatst voor een grote bijeenkomst na het vrijdagmiddaggebed. „Vrijdag moeten grote menigten uit de moskeeën komen en de islamisten moeten zich verenigen en samenwerken met andere partijen en de leiders van de protesten”, stond in een mededeling op muslim.net, een aan Al-Qaida gelieerde website. (AP)
22:14 uur – Nederlandse journalisten zitten nog vast in hun hotel in Caïro. Harald Doornbos, GPD-journalist in Egypte, wacht op evacuatie. Hij twittert: „Franse en Duitse journalisten zijn uit hotel gehaald door bemiddeling van hun ambassades; wij niet.”
22:08 uur – De Egypte-correspondent van de Zweedse nationale omroep SVT is donderdagmiddag zwaargewond geraakt in Caïro. Dat meldde de omroep donderdagavond. Onbekenden staken journalist Bert Sundström meerdere keren met messen, toen hij zich tijdens de lunch aan het voorbereiden was op een volgende uitzending. Aan het begin van de avond werd hij in een ziekenhuis in de Egyptische hoofdstad geopereerd. Zijn toestand zou inmiddels stabiel zijn.
22:04 uur – Het is rustig op en rond het Tahrir-plein in Caïro, aldus een verslaggeefster van Al Jazeera. „Er zijn nu alleen nog anti-Mubarakdemonstranten op staat.” De journalist spreekt van „een stilte voor de storm.”
22:00 uur – Hillary Clinton, minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, veroordeelt de aanvallen op journalisten in Egypte.
21:43 uur – NOS-cameraman Eric Feijten is weer vrij en ongedeerd. Dit meldt de NOS donderdag. Feijten werd opgepakt nadat hij rond twee uur ‘s nachts op het vliegveld van Caïro was geland. Onduidelijk is waarom de cameraman werd vastgehouden. Feijten werd om kwart over acht donderdagavond vrijgelaten. Op Twitter zei hij: „Net vrijgelaten in cairo was een bizarre soms angstige 17 uur.”
21:38 uur – Vrijdag worden meer protesten verwacht, vooral na het vrijdagmiddaggebed.
21:23 uur – De ‘avondklok’ duurt vrijdag de hele dag. Niemand mag zich dan dus op straat begeven. Tot en met donderdag werd die maatregel met voeten getreden.
21:12 uur – Op de vraag wat Mubarak ervan vond dat zijn aanhangers woensdag antiregeringsbetogers aanvielen, reageerde Mubarak: „Ik was heel ontevreden over gisteren. Ik wil niet dat Egyptenaren elkaar bevechten.”
21:04 uur – Mubarak zei Amanpour ook dat zijn regering niet schuldig is aan het geweld op het Tahrir-plein, maar dat de schuld ligt bij oppositiegroepering Moslimbroederschap.
20:56 uur – ABC News-journalist Christiane Amanpour sprak donderdag met Mubarak, president van Egypte. Hij zei onder meer dat hij bereid is af te treden maar dat hij bang is voor chaos.
20:34 uur – BBC toont een plattegrond van de omgeving rond het Tahrir-plein in Caïro waar het al dagen onrustig is.
20:30 uur – De Egyptische oppositie heeft donderdagavond ontkend dat er van een toenadering tot de regering sprake is. Dit berichtte de nieuwszender Al Jazeera. De op 29 januari benoemde Egyptische vicepresident Omar Suleiman heeft donderdag gezegd in gesprek te zijn met de oppositie en dat hij ook de Moslimbroederschap heeft uitgenodigd met hem te praten.
20:23 uur – De demonstraties in Caïro lijken nog lang niet ten einde. Het anti-Mubarakkamp zwoer de protestacties te intensiveren om de president voor vrijdag nog te verdrijven.
19:46 uur – Honderden aanhangers van Hamas demonstreerden donderdag in de Gazastrook tegen de Egyptische president Hosni Mubarak. De demonstranten waren vertegenwoordigers van de studentenraden van universiteiten in Gaza. Veiligheidspersoneel van Hamas hield de demonstranten in de gaten, maar ondernam geen pogingen het protest op te breken. Hamas heeft zich niet uitgesproken over de onrust in Egypte. Aangenomen wordt dat de groepering tegen het regime van Mubarak is, omdat hij de blokkade van de Gazastrook door Israël steunt. Hamas onderhoudt banden met de Moslim Broederschap in Egypte. (AP)
19:32 uur – Jos Strengholt, anglicaans priester in Caïro, op Twitter: „Ongeveer alle kerken in Egypte houden nu dagelijks speciale diensten van voorbede voor het land. Christenen hier zijn de kwaadsten niet.”
19:29 uur – De aandelenbeurzen in New York ontbeerden ook donderdag positief sentiment. Toenemende zorgen over de onlusten in Egypte overschaduwden meevallende cijfers over de aanvragen van Amerikaanse werkloosheidsuitkeringen en de arbeidsproductiviteit. (ANP)
19:08 uur – Tv-zender Al Arabiya toonde eerder vandaag beelden van een politiebus die dwars door een groep demonstranten rijdt.
19:01 uur – Al Jazeera: Dodental ligt op dertien.
18:51 uur – Fotoblog The Big Picture vat de historische week in Egypte samen in een treffende fotoserie.
18:40 uur – Vicepresident Omar Suleiman heeft de Moslimbroederschap uitgenodigd met hem te praten. De broederschap is als politieke partij verboden en geldt als de grootste oppositiebeweging in het land. Suleiman zei donderdag op de Egyptische televisie dat de broederschap nog aarzelt om in gesprek te gaan. (ANP)
17:50 uur – Al-Jazeera meldt dat sluipschutters schieten op de menigte op het Tahrirplein. Het dodental van de rellen zou inmiddels op tien liggen.
17:45 uur – Vice-president Suleiman zegt in een interview op Al Jazeera dat de betogers „legitieme en acceptabele” wensen hebben. Mubarak zou werken aan politieke hervormingen. De verkiezingen zullen in augustus of september plaatsvinden.Verder zei Suleiman dat hij laat onderzoeken wie er achter de rellen van woensdag en donderdag zitten. Deze mensen zullen gestraft worden.
17:28 uur – Steeds meer journalisten worden belaagd door Mubarak-aanhangers. Vooral journalisten rond het Tahrirplein wordt het werk onmogelijk gemaakt. Al Jazeera heeft geen live beelden meer.
17:04 – President Barack Obama zei tijdens het Prayer Breakfast: „We bidden dat het geweld in Egypte zal stoppen en dat de rechten en aspiraties van het Egyptische volk gerealiseerd zullen worden. We bidden dat een betere tijd zal aanbreken voor Egypte en de wereld”.
16:52 uur – Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten hebben in een brief aan minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) hun zorg geuit over de situatie waarin de Nederlandse journalisten zich in Egypte bevinden. Ze dringen er bij de minister op aan om „alles in het werk te stellen om de veiligheid van onze collega’s te garanderen en desnoods te bevorderen dat zij een vrijgeleide krijgen om het land te verlaten”. (ANP)
16:42 uur – De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gesproken met Hosni Mubarak en hem gezegd dat hij de dialoog moet aangaan. (Reuters).
16:36 uur – Aanhangers van de Egyptische president Hosni Mubarak hebben donderdag hotels bestormd in de hoofdstad Caïro. Ze willen buitenlandse journalisten het land uitjagen, berichtte Al Arabiya TV.
16:01 uur – RD-journalist Johannes Visscher sprak met Jos Strengholt, anglicaans priester in Caïro.
15:49 uur – Premier Ahmed Shafiq zegt op de staatstelevisie dat Mubarak’s zoon Gemal zich niet kandidaat zal stellen voor de komende presidentsverkiezingen. Ook zei de premier dat de eis om aftreden van Mubarak onacceptabel is.
15:34 uur – Is de situatie in Egypte te vergelijken met gebeurtenissen in 1989 toen het ene Oost-Europese land zich na het andere van de communistische heerschappij verloste? Jacqueline Head zet de gebeurtenissen in perspectief.
15:13 uur – Premier Rutte vindt dat Nederland niet meteen Egypte op moet roepen om Mubarak weg te sturen. Rutte ziet meer in een gezamenlijk Europees standpunt over een brede overgangsregering.
14:55 uur – Een groep jongeren heeft in de nacht van woensdag op donderdag twee SOS-Kinderdorpen in Egypte overvallen. Dat liet een woordvoerder in München weten. De jongeren probeerden in de hoofdstad Caïro en in de noordelijke havenstad Alexandrië binnen te vallen bij SOS-Kinderdorpen. Ze wilden daar eten en medicijnen stelen. Na korte schermutselingen werden de aanvallers verdreven. De directeur van het dorp in Alexandrië raakte lichtgewond. (ANP)
14:30 uur – Premier Ahmed Shafiq heeft zojuist tijdens een liveuitzending op de staatstelevisie zijn verontschuldigingen aangeboden voor de onlusten in Caïro. „De situatie is uit de hand gelopen, dat raakt Egyptenaren in hun hart.”
14:20 uur – Telecombedrijf Vodafone beschuldigt de Egyptische autoriteiten ervan pro-regeringsberichten te versturen aan abonnees, via het Vodafone-netwerk. Aldus persbureau Reuters.
14:03 uur – Verschillende bronnen melden dat er in de lucht wordt geschoten rond het Tahrirplein, om Mubarakaanhangers terug te drijven. De sfeer blijft gespannen, hoewel het niet tot zulke grote confrontaties komt als gisteren plaatsvonden.
13:55 uur – Lees hier een korte samenvatting van de gebeurtenissen van deze ochtend.
13:28 uur – Willem Schoonen, hoofdredacteur van het dagblad Trouw, zegt dat het bloedlink is voor journalisten om te werken in Caïro. „Ik zou er nu niemand meer heen sturen”, zegt hij. „Afgaande op de berichten zijn er nu echt hele gerichte acties in Egypte gaande tegen alles wat met pers te maken heeft. Dat was al zo en het wordt snel erger.” Dinsdagavond werd een correspondent van Trouw door ongeveer tien politieagenten mishandeld.
13:25 uur – Persbureau AP meldt dat het leger journalisten oppakt, „voor hun eigen veiligheid.” Dit nadat verschillende journalisten werden aangevallen door Mubarakloyalisten. Een verslaggever van AP zag hoe het leger een groep journalisten afvoerde naar een zijstraat van het Tahrirplein.
13:05 uur – Het leger heeft met behulp van een tank stenengooiende Mubarakaanhangers achterwaarts gedreven, aldus een ooggetuige tegen Reuters.
12:52 uur – NOS-cameraman Eric Feijten is weer vrij. Dit meldt NOS-hoofdredacteur Hans Laroes donderdag op Twitter. Feijten werd opgepakt nadat hij rond twee uur vannacht op het vliegveld van Caïro was geland.
12:40 uur – Voor- en tegenstanders van Mubarak gooien volgens ooggetuigen nog steeds met stenen naar elkaar. De heftigste confrontatie vindt plaats in een van de zijstraten die naar het Tahrirplein leidt. Het leger handhaaft nog steeds een bufferzone in een poging de groepen uit elkaar te houden.
12:15 uur – Het grotendeels platleggen van het internet kost Egypte dagelijks 18 miljoen dollar (13 miljoen euro). Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde schatting van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). (ANP)
12:09 uur – De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) raadt verslaggevers af om naar Egypte af te reizen. Dit maakte NVJ-bestuurder Thomas Bruning donderdag bekend. De NVJ noemt de situatie in Egypte erg risicovol en heeft voortdurend contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken en Nederlandse redacties over de veiligheidsrisico’s in het land. Bruning stelt dat de NVJ nu te veel berichten hoort waaruit blijkt dat er knokploegen actief zijn die het specifiek gemunt hebben op journalisten. (ANP)
12:07 uur – Aanhangers van president Mubarak zouden door een bufferzone van militairen zijn gebroken, bericht het ANP. Daarna gooiden de medestanders van de president met stenen en brandbommen naar de tegenstanders van het regime. Getuigen zeiden dat in een straat bij het Tahrirplein wordt gevochten. Er zou ook zijn geschoten.
11:40 uur – Reuters meldt dat oppositieleider Mohamed ElBaradei en de Moslimbroederschap een uitnodiging voor een gesprek met premier Ahmed Shafiq hebben geweigerd. Zij willen pas praten als Mubarak weg is.
11:37 uur – Militair Khalid Ibrahim al-Laisi vertelt tegen persbureau IPS waarom het leger niet schiet op de demonstranten.
11:33 uur – Organisatoren van de protesten zeggen dat ze 120 mensen hebben aangehouden, die banden hebben met de politie of de Nationale Democratische Partij (NDP) van Mubarak. De meesten zouden zijn overmeesterd toen ze antiregeringsbetogers aanvielen. (ANP)
11:25 uur – NOS-correspondent Mustapha Oukbih meldt dat er veel politie en leden van de geheime dienst onder de pro-Mubarak aanhangers zijn. Dat zou blijken uit identiteitspapieren die geconfisceerd zijn.
11:07 uur – Vijf grote Europese landen hebben aangedrongen op een snelle overdracht van de politieke macht in Egypte, om zo een einde te maken aan de onlusten. De verklaring is uitgegeven door zowel Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië als Spanje. „We bezien de verslechtering van de situatie in Egypte met zeer grote zorg”, aldus de leiders in de verklaring die is uitgestuurd door het kantoor van de Franse president Nicolas Sarkozy. „Het overdrachtsproces moet nu beginnen.”
11:06 uur – De NOS meldt dat een cameraman van de omroep is aangehouden bij aankomst vannacht op het vliegveld van Caïro. Zijn materieel zou in beslag zijn genomen.
11:05 uur – De Egyptische staatstelevisie zegt dat vicepresident Omar Suleiman een dialoog is begonnen met politieke partijen in zijn land. De zender meldde niet welke partijen bij het overleg zijn betrokken.
10:55 uur – Journalist Harald Doornbos vertelt op Radio 1 over de meute aanhangers van Mubarak die hem uit een taxi sleurden.
Zijn vrouw, verslaggeefster voor een Arabisch televisiestation, zat ook in de taxi. Het tweetal had de taxi genomen om weg te gaan uit het gebied waar massaal aanhangers van president Mubarak naartoe stroomden. „Als we te voet waren gegaan was dit al na twintig meter gebeurd.” De meute zette de taxi stil en sloeg de voorruit kapot. Sommigen hadden volgens Doornbos bebloede hoofden, anderen hadden bloed op hun machetes en maakten snijbewegingen naar hun eigen keel. Drie ‘redelijk normale’ Egyptenaren onderhandelden over zijn leven en dat van zijn vrouw. Een soldaat rende echter naar de taxi om zich over hen te ontfermen. Uiteindelijk werden Doornbos en zijn vrouw door het leger ontzet. De twee zitten nu in een kantoortje van een televisieproductiemaatschappij. Het is volgens Doornbos nog altijd grimmig op straat. „Als er een vlucht richting Dubai zou gaan, zou ik die nemen, maar die is er niet.” Woensdag werd al bekend dat journalisten van CNN en AP zijn belaagd door aanhangers van Mubarak. Een Belgische journalist werd eveneens mishandeld en ingerekend op verdenking van spionage.
10:50 uur – Het leger heeft infanteristen ingezet om antiregeringsdemonstranten en Mubarakaanhangers uit elkaar te halen. De militairen creëerden een bufferzone in een poging het geweld tussen beide groepen te stoppen, meldt Al Jazeera.
10:45 uur – GPD-correspondent Harald Doornbos is donderdagochtend in de Egyptische hoofdstad Caïro met de dood bedreigd door een menigte aanhangers van president Mubarak. De journalist wist te ontkomen met hulp van een Egyptische soldaat. Dat zegt Doornbos (@gpdcairo) op Twitter: „Uit auto getrokken door meute. Letterlijk bijna strot doorgesneden, ontzet door soldaten. Ok nu, maar dit is te veel van het goede.”
10:13 uur – De New York Times toont een overzichtelijke graphic van de onlusten in Caïro.
9:45 uur – Een ooggetuige heeft tegenover persbureau Reuters verklaard dat aanhangers van Mubarak gewapend met messen en knuppels op weg zijn naar het Tahrirplein. Antiregeringsbetogers hebben barricades opgeworpen om de Mubarakaanhangers tegen te houden.
9:42 uur – Artsen aanwezig op het Tahrirplein melden volgens correspondenten van Al Jazeera dat het dodental is opgelopen tot zeven.
9:35 uur – Tegenstanders van president Mubarak zijn na het geweld van woensdag en de nacht van woensdag op donderdag nog vastberadener in hun streven het staatshoofd tot aftreden te dwingen. Dat lieten de actievoerders donderdagochtend weten. (ANP)
8:55 uur – Na de Verenigde Staten roept nu ook Frankrijk zijn burgers in Egypte op het land te verlaten, tenzij ze dringende verplichtingen hebben om te blijven. Dat meldt de BBC.
8:50 uur – Oppositiepartij Kifaya meldt aan Al Jazeera dat er geen onderhandelingen met de regering zullen worden gestart zolang Mubarak aanblijft.
8:35 uur – Volgens persbureau AFP zouden in Jemen tienduizenden mensen de straat op zijn gegaan om te protesteren tegen de regering.
8:05 uur – Minister van Volksgezondheid Ahmed Samih Farid bevestigt tegenover Al Jazeera dat er vijf doden zijn gevallen bij het geweld van de afgelopen nacht op het Tahrirplein.
8:00 uur – Het is onwaarschijnlijk dat de huidige volksopstanden in het Midden-Oosten leiden tot meer democratie, betoogt ds. Baruch Maoz donderdag op de opiniepagina van het Reformatorisch Dagblad. Maoz is emeritus predikant van Grace and Truth Christian Congregation in Rishon LeTsion, Israël.
7:55 uur – Het leger heeft donderdag mensen opgepakt nadat er urenlang op het Tahrirplein was gevochten tussen aanhangers van president Mubarak en tegenstanders van het regime. Dat heeft de Arabische zender al-Arabiya gemeld.
7:52 uur – De Egyptische staatstelevisie meldt dat er in de afgelopen nacht vijf mensen zijn gedood op en rond het Tahrirplein. Er zouden meer dan 800 gewonden zijn gevallen.
7:40 uur – Volgens Al Jazeera bekogelen voor- en tegenstanders van Mubarak elkaar opnieuw met stenen in Caïro.
7:35 uur – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft de gewelddadigheden in Caïro donderdag veroordeeld in een telefoongesprek met vicepresident Omar Suleiman. Clinton noemde de botsingen van woensdag „een schokkende ontwikkeling na vele dagen van voortdurend vreedzame demonstraties.” Ze drong er op aan dat de Egyptische regering degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld ter verantwoording roept. (ANP)
7:30 uur – Lees hier een ANP-overzicht van de gebeurtenissen van woensdag.
7:18 uur – Oppositieleider Mohammed ElBaradei heeft woensdag in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CBS geprobeerd de westerse angst weg te nemen dat een democratisch Egypte zich tegen Israël en de Verenigde Staten zal keren. „De hype dat Egypte zich vijandig op zal stellen tegenover de Verenigde Staten en Israël als het een democratie wordt, is fictie.” In het interview herhaalde hij niet ingaat op de uitnodiging voor een dialoog met vicepresident Omar Suleiman. „Ik ga geen dialoog aan zolang Mubarak aan de macht is. Als ik dat wel zou doen geef ik het regime legitimiteit, terwijl ik vind dat het die verloren heeft.”
7:15 uur – De Verenigde Staten roepen Amerikaanse burgers die zich in Egypte bevinden en die het land willen verlaten op zich zo snel mogelijk naar de luchthavens te begeven.
7:05 uur – Er zijn opnieuw honderden betogers op weg naar het Tahrirplein om te demonstreren, meldt Al Jazeera.
6:55 uur – Door het geweld woensdag tussen antiregeringsbetogers en aanhangers van president Mubarak zijn ruim 1500 mensen gewond geraakt, berichtte de Arabische nieuwszender Al Jazeera.
6:50 uur – Nieuwszender Al Arabiya meldt dat vier demonstranten om het leven zijn gekomen. Ook zouden er dertien gewonden zijn. Het schieten hield een groot deel van de nacht aan. Getuigen op het plein zeggen dat het leger de mensen niet verdedigde en dat de betogers zichzelf probeerden te beschermen met stokken en stenen. Op het plein was het de hele nacht al onrustig. Er werd met stenen en molotovcocktails gegooid. Ook zouden Mubarak-aanhangers en betogers tegen de regering eerder enkele malen slaags zijn geraakt.