Economie

Geweld op werk neemt toe

BILBAO – Geweld, intimidatie en plagerijen op de werkplek nemen toe in Europa. Tegelijk heerst „in brede kringen” de mening dat de reactie van organisaties en nationale overheden niet toereikend is.

Redactie economie
2 February 2011 12:05Gewijzigd op 14 November 2020 13:32
Foto Fotolia
Foto Fotolia

Dat staat in een nieuw rapport van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA).

Van de werknemers in Europa lijdt –afhankelijk van het land, de sector en de gehanteerde onderzoeksmethode– 5 tot 20 procent onder geweld en intimidatie, meldt de organisatie.

Uit de enquête die EU-OSHA uitvoerde, blijkt dat 40 procent van de Europese managers zich zorgen maakt over het probleem. Slechts 25 procent ging aan de slag met procedures om het de kop in te drukken. In veel landen ligt dat percentage zelfs niet hoger dan 10.

In sectoren als de zorg, maatschappelijk werk en onderwijs is de nood hoger dan gemiddeld. Daar vreest de helft van de managers dat pestgedrag leidt tot problemen op het gebied van gezondheid en veiligheid.

De cijfers laten zien dat pesterijen te weinig worden gerapporteerd, maar intussen een serieus probleem vormen, zegt directeur Jukka Takala van EU-OSHA. „En de psychologische gevolgen zijn soms gevaarlijker dan de fysieke wonden. Geweld op het werk kan leiden tot stress, langdurig ziekteverzuim en zelfs suicide.”


Pesten op het werk „kost een hoop talent.”

„Het raakt de besten. De minder snelle en briljante werknemer ontspringt de dans en is nogal eens de bondgenoot van de pester”, zegt een deskundige op dit gebied, dr. Gary Namie van het Amerikaanse Workplace Bullying and Trauma Institute.

De organisatie Women’s Business Initiatives International (WBII) zette voor gisteren een seminar op touw over dit onderwerp. De WBII herinnerde aan een onderzoek van een landelijke Britse vakbond uit 2009. Uit die enquête bleek dat er jaarlijks 18 miljoen werkdagen verloren gaan door pesten op het werk. Slachtoffers van pesterijen op het werk nemen gemiddeld zeven extra vrije dagen per jaar.

Een onderzoek in de VS toonde aan dat zo’n 45 procent van de slachtoffers stressgerelateerde problemen ondervinden. „Daarbij kan het gaan om hartproblemen, een aangetast immuunsysteem en zelfs een posttraumatische stressstoornis”, aldus dr. Namie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer