Binnenland

„Executie Bahrami signaal Iran”

AMSTERDAM (ANP) – Als de berichten over de executie van de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami kloppen, heeft het Iraanse regime daarmee mogelijk een signaal willen afgeven. Zowel aan Iraniërs, al dan niet met een andere nationaliteit, als aan buitenlandse regeringen. Dat denkt Farid Haerinejad, hoofdredacteur van radio Zamaneh, een in Amsterdam gevestigd Iraans radiostation. „Het is mogelijk dat dit een statement was.”

29 January 2011 16:03Gewijzigd op 14 November 2020 13:29

Tegen Iraniërs heeft het regime dan willen zeggen dat het hebben van een paspoort van een ander land hen niet helpt als ze in Iran worden opgepakt. „Misschien is het een boodschap dat een dubbele nationaliteit je niet helpt”, aldus Haerinejad.

Iran heeft wel eens eerder Iraniërs opgepakt die bijvoorbeeld ook een Amerikaanse nationaliteit hadden. Na veel internationale media-aandacht en ophef werden die vaak weer vrijgelaten. Haerinejad: „Iedere keer dat het in de media werd getrokken, werd het een fiasco voor Iran. Dit keer hebben ze laten zien dat het niet helpt als je een ander land achter je hebt.”

Tegelijkertijd zou de Iraanse regering aan andere landen duidelijk hebben willen maken dat ze geen invloed hebben op wat er in Iran gebeurt. Dit in een periode waarin de internationale druk op het land juist toeneemt. De boodschap is dan volgens Haerinejad: „Het maakt niet uit wat de internationale gemeenschap doet, wij doen wat we doen.”

Zahra Bahrami werd veroordeeld voor drugsbezit. De hoofdredacteur van radio Zamaneh vindt het niet gek als mensen daar hun twijfels bij hebben. De vrouw werd namelijk opgepakt nadat ze een demonstratie tegen het Iraanse regime zou hebben bijgewoond. „Het is heel gebruikelijk voor de Iraanse regering om mensen van andere dingen te beschuldigen.”

Volgens Haerinejad is er ook in Iran aandacht voor de executie van Bahrami, in elk geval binnen activistische kringen. „Het is een schok. Mogelijk worden sommige mensen nu echt bang. Het laat zien dat niets je kan beschermen.”

Radio Zamaneh bestaat sinds 2006 en richt zich onder meer op jongeren in Iran. Het wil naar eigen zeggen het gat vullen dat de Iraanse staatsmedia hebben geschapen. Het heeft de mensenrechten hoog in het vaandel. Subsidies van de Nederlandse overheid aan de zender leidden in het verleden tot conflicten tussen Iran en Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer