Buitenland

Belgische koning zoekt uitweg uit impasse

BRUSSEL (ANP) – De Belgische koning Albert II is begonnen met nieuwe consultaties in de kabinetsformatie. Hij zoekt een uitweg uit de politieke impasse die ontstaan is doordat bemiddelaar Johan Vande Lanotte woensdag de handdoek in de ring wierp. De vorst ontving donderdag de voorzitters van de Vlaamse en Franstalige groenen. De komende dagen verwacht hij de andere partijleiders op het paleis.

27 January 2011 20:57Gewijzigd op 14 November 2020 13:28
Vande Lanotte. Foto EPA
Vande Lanotte. Foto EPA

Nieuw is dat de koning zich niet beperkt tot de zeven partijen die de afgelopen 228 dagen met elkaar onderhandelden: de Vlaams-nationalistische N-VA en de socialisten, christendemocraten en groenen aan beide kanten van de taalgrens. Het staatshoofd spreekt ook met de liberalen, die tot dusver aan de zijlijn stonden. Vrijdag komt Alexander De Croo van Open VLD op bezoek in het kasteel van Laken. Na het weekeinde zou volgens Belgische media voorman Didier Reynders van de Franstalige MR zijn opwachting maken.

Ingewijden betwijfelen echter of besprekingen vlotter verlopen als de liberale partijen aan de onderhandelingstafel plaatsnemen. Zowel Open VLD als MR staat niet bekend om een soepele opstelling in de taalstrijd, terwijl de formatie draait om een staatshervorming die Vlaanderen en Wallonië meer autonomie moet bieden. De MR suggereerde donderdag een regering te vormen zonder de ‘separatistische’ N-VA, de grootste partij in België. Daarvan willen de Vlaamse partijen alleen al uit electorale overwegingen niets weten.

Voorzitter Elio Di Rupo van de PS (Franstalige socialisten), de tweede partij van het land, riep donderdagavond op tot vorming van een regering van nationale eenheid, bestaande uit alle negen partijen (N-VA plus Vlaamse en Franstalige socialisten, christendemocraten, liberalen en groenen). Mocht dat niet mogelijk zijn, dan zou de demissionaire regering-Leterme een doorstart moeten maken. België dreigt onder vuur te komen op de financiële markten, omdat het al zo lang zonder volwaardige regering zit.

De N-VA liet volgens de Vlaamse publieke omroep VRT meteen weten dat ze het voorstel van Di Rupo afwijst. Ze ziet het als een poging van de Franstaligen om onder een staatshervorming uit te komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer