Raad van Europa eist bescherming christenen Midden-Oosten
STRAATSBURG – De parlementaire vergadering van de Raad van Europa heeft donderdag een betere van christenen in het Midden-Oosten geëist. Ook de lidstaten Turkije en Azerbeidzjan moeten zich beter gaan gedragen.
Een aanbeveling aan de regeringen van de 47 lidstaten van de Raad van Europa kreeg vrijwel unanieme steun in Straatsburg. In het debat viel de eensgezindheid op van de parlementariërs uit de verschillende lidstaten.
Het rapport van de Italiaanse christendemocraat Luca Volontè was geschreven naar aanleiding van het geweld tegen christenen in Irak in oktober vorig jaar en de aanslagen op de Koptische Kerk in Egypte begin deze maand. Volgens Volentè zal het „niet lang duren of het Midden-Oosten –de wieg van het christendom– zal vrij van christenen zijn.”
In de aanbeveling wordt van Turkije en Azerbeidzjan –beide lidstaten van de Raad van Europa– gevraagd zich meer in te zetten voor de bescherming van christenen. In Turkije werd met Kerst een viering verstoord en in Azerbeidzjan werden begin november vier evangelisten tijdens een dienst gearresteerd. Ze zouden zich schuldig maken aan bekeringsactiviteiten onder moslims. Na een week werden ze weer vrijgelaten. Parlementsleden uit de beide landen poogden tevergeefs deze oproep uit de aanbeveling te verwijderen.
De aanbeveling die door de Raad werd aangenomen stelt dat „religieus pluralisme” goed is voor de ontwikkeling van democratie. Het verdwijnen van christelijke gemeenschappen doet ook de islam geen goed, aldus de aanbeveling, omdat dan alleen het fundamentalisme heeft overwonnen.
De Raad van Europa wijst asiel in andere landen af als een alternatief. Dat maakt het overleven van „christelijke gemeenschappen onmogelijk”. Bovendien prikkelt het de regeringen niet om zelf hun burgers te beschermen.
De Britse conservatief Edward Leigh stelde in het debat dat het grootste probleem in Irak zit. Christenen worden daar zo slecht behandeld dat ze gedwongen zijn te vluchten.
Er deden geen Nederlandse parlementsleden mee aan het debat. Waarschijnlijk waren zij vanwege het Afghanistan-debat in de Tweede Kamer al teruggekeerd naar Den Haag.
Vorige week debatteerde ook het Europees Parlement al over de positie van christenen in het Midden-Oosten. De Europese Unie beslaat met haar 27 lidstaten echter slechts een deel van Europa. De Raad van Europa heeft –behalve Wit-Rusland– alle Europese staten als lid.