Binnenland

„Afschaffen stadsdelen kost miljoenen”

AMSTERDAM (ANP) – Het afschaffen van de stadsdelen in Amsterdam, zal de hoofdstad vele miljoenen euro’s kosten. Structureel gaat het om minimaal 100 miljoen euro per jaar. De eerste jaren komen daar nog eens tientallen miljoenen euro’s bij.

26 January 2011 14:28Gewijzigd op 14 November 2020 13:26
Donner. Foto ANP
Donner. Foto ANP

Dat stelt de Raad voor de Stadsdeelfinanciën in een woensdag gepubliceerd advies. Deze raad adviseert het college van burgemeester en wethouders in de hoofdstad over deze bestuurslaag.

Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken (CDA) wil de stadsdelen in Amsterdam en de deelgemeenten in Rotterdam juist afschaffen. Hij is van plan de Gemeentewet zo aan te passen dat de mogelijkheden om zo’n bestuurslaag in te stellen, vervalt.

Volgens de raad heeft de invoering van de stadsdelen sinds begin jaren tachtig Amsterdam veel geld opgeleverd. Bepaalde taken worden nu op lokaal niveau uitgevoerd, wat goedkoper is dan toen dat nog allemaal centraal gebeurde. Daardoor zou de hoofdstad tegenwoordig 100 miljoen euro per jaar goedkoper uit zijn. „Het opheffen van de stadsdelen zal de stad in dat opzicht terug bij af brengen.”

Het schrappen van deze bestuurslaag zal bovendien gepaard gaan met onder meer de nodige reorganisaties. Dat zal de eerste jaren leiden tot extra kosten van tientallen miljoenen euro’s, voorspelt de raad.c€€

De Amsterdamse wethouder Andrée van Es (bestuurlijk stelsel, GroenLinks) was al tegen het afschaffen van de stadsdelen. Het advies sterkt haar in die mening. „Met het afschaffen van de stadsdelen vervang je democratie door bureaucratie. Dat is niet goed voor de Amsterdammer en, naar nu blijkt, ook niet voor de financiële positie van Amsterdam.”

Frank de Wolf, fractievoorzitter van de PvdA in de hoofdstad, noemde het plan van Donner woensdag „te zot voor woorden. Dit kabinet wil in deze financieel moeilijke tijden jaar in jaar uit 100 miljoen in centralisatie van de bureaucratie stoppen. Mijn voorkeur zou zijn: houd de stadsdelen. Het brengt uitvoering van beleid dicht bij de Amsterdammers.”

De zeven stadsdelen in Amsterdam gaan over zaken als het ophalen van het vuilnis en ruimtelijke ordening. Ze hebben allemaal een eigen bestuur en stadsdeelraad, waarin de politieke partijen zijn vertegenwoordigd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer