Neutrale Mikati moet reputatie bewijzen
BEIROET (ANP) – Ondanks zijn nauwe familiebanden met de Syrische president Bashar al-Assad heeft Najib Mikati de naam neutraal te zijn. De soenniet zal hard moeten werken om deze reputatie te behouden nu hij op voordracht van de sjiitische beweging Hezbollah tot kandidaat-premier van Libanon is benoemd.
Hij benadrukte direct na zijn benoeming in een gesprek met de BBC nog steeds onafhankelijk te zijn. „Ik ben op geen enkele manier aan Hezbollah gebonden”, zei hij. „Ik houd altijd van iedereen evenveel afstand. Mijn enige doel is het belang van Libanon dienen.”
Maar in zijn thuisstad Tripoli gelooft niet iedereen dat. Daar gingen dinsdag mensen de straat op om te demonstreren tegen zijn benoeming. Mikati’s soennitische geloofsgenoten menen dat de sjiitische Hezbollah een verkapte coup pleegt met de nominatie van Mikati.
De 55-jarige Mikati maakte carrière in de zakenwereld; eerst in de bouw en later in de telecommunicatie. In die laatste sector maakte hij fortuin, samen met zijn broer Taha. Hun gezamenlijke bedrijf M1 heeft tegenwoordig ook belangen in onder meer banken, onroerend goed en olie- en gasindustrie. Volgens het blad Forbes zijn de broers goed voor elk 2,5 miljard dollar.
Eind jaren negentig ging Mikati in de politiek. Hij diende van 1998 tot 2004 in drie kabinetten als minister van Publieke Werken en Transport. Omdat hij niet uit een van ‘s lands machtige politieke dynastieën komt, vormde hij een ideaal compromisfiguur in de intens hectische periode na de moord op oud-premier Rafik al-Hariri in februari 2005.
De aanslag leidde tot een volksopstand en betekende het einde van de bijna dertig jaar durende Syrische bezetting. De partijen schoven Mikati naar voren als overgangspremier en hij leidde het land door de meest turbulente tijd sinds de burgeroorlog (1975-1990). Na de verkiezingen, verdween hij weer op de achtergrond.
In 2009 keerde Mikati terug in het parlement als een bondgenoot van de soenniet Saad al-Hariri, maar hij nam geen zitting in diens kabinet. Hezbollah schoof hem naar voren als premier nadat ze op 12 januari uit de regering van Hariri was gestapt.
Hezbollah wil dat de samenwerking met het Speciale Tribunaal voor Libanon wordt opgezegd. Die instelling onderzoekt de moord op Rafik al-Hariri. In deze kwestie zal duidelijk worden hoe onafhankelijk Mikati is.