Hutu Mbarushimana opgesloten in cel ICC
DEN HAAG (ANP) – De Rwandese Hutu Callixte Mbarushimana is dinsdag uit Frankrijk naar Den Haag overgebracht waar hij is opgesloten in een cel van het Internationaal Strafhof (ICC) in Scheveningen. Dit heeft het ICC laten weten.
Volgens ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo zijn de processen tegen mensen als Mbarushimana een stap in de richting van gerechtigheid, vrede en hoop. „Meisjes en vrouwen hebben bijna een generatie lang meedogenloos seksueel geweld moeten verduren”, zei de Argentijn.
Mbarushimana werd in oktober in Frankrijk gearresteerd. Moreno Ocampo verdenkt Mbarushimana, een van de leiders binnen de Hutumilitie FDLR, van onder meer moord, marteling, verkrachting en aanvallen op de burgerbevolking in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Mbarushimana spreekt de beschuldigingen tegen en verzette zich tegen de uitlevering. De griffier van het Strafhof, Silvana Arbia (Italië), dankte Nederland en Frankrijk voor hun hulp bij de overbrenging van de 47-jarige Mbarushimana.
De FDLR bestaan uit daders van de volkerenmoord op Tutsi’s en gematigde Hutu’s in 1994, waarbij ruim 800.000 mensen om het leven werden gebracht. Veel genocideplegers vluchtten na de oorlog naar buurland Congo, waar ze jarenlang voor grote onrust zorgden in de regio.
De FDLR is een van de machtigste rebellengroepen in het oosten van Congo, die jaarlijks miljoenen verdienen doordat ze onder meer goudmijnen in handen hebben en de lokale bevolking uitbuiten. De FDLR (Democratische Krachten voor de Bevrijding van Rwanda) deed maandag weer van zich spreken toen rebellen in het Congolese nationale park Virunga drie boswachters en vijf militairen vermoordden.
Mbarushimana omschrijft de FDLR als een vrijheidsbeweging die „Rwanda wil bevrijden van het fascistische regime” van Tutsipresident Paul Kagame. De Tutsi’s zijn sinds de genocide aan de macht in Rwanda.
Mbarushimana is de zesde verdachte in de ICC-cellen in Scheveningen. Er zitten al ex-vicepresident Jean-Pierre Bemba van Congo en drie andere Congolezen. Ook heeft het Strafhof een cel uitgeleend aan het Speciaal Hof voor Sierra Leone dat ex-president Charles Taylor van Liberia in Leidschendam berecht.