„Signaal demonstranten België niet duidelijk”
BRUSSEL (ANP) – De demonstratie die zondag is gehouden tegen de politieke impasse in België, was een groot succes. Circa 34.000 betogers (volgens de politie) trokken door de straten van Brussel om te eisen dat er zo snel mogelijk een nieuwe regering komt. Maar welke regering?, vroegen Belgische kranten zich maandag af.
Politici verkondigden zondag in koor dat ze het signaal begrepen hebben, constateert Het Laatste Nieuws. „Maar welk signaal precies, dat schatten ze allemaal verschillend in.” Volgens de grootste krant van België gaven de demonstranten dan ook geen eenduidige boodschap af.
Alleen al hun samenstelling zorgde voor verwarring. Slechts 21 procent van de deelnemers aan de mars was Vlaming, wees een enquête van de krant Le Soir uit. De rest kwam uit Wallonië of het overwegend Franstalige Brussel, terwijl 60 procent van de totale Belgische bevolking Nederlands spreekt.
Een aantal demonstranten droeg Belgische vlaggen met zich mee, om de eenheid van het land te benadrukken. Maar er waren ook Vlamingen die pleitten voor meer zelfstandigheid voor de regio’s. Een Franstalige vrouw liet via een bord weten de Vlaamse taaleisen juist ‘kotsbeu’ te zijn.
Volgens De Standaard zit het probleem niet zozeer in de onwil van de politici om een akkoord te bereiken, maar in de grote meningsverschillen over waar het naar toe moet met het ‘tweelandenland’ België. Het lukt maar niet die verschillen te verkleinen, schrijft de krant. „Begrijpelijk, die komen ook niet uit de lucht vallen. Ze zijn gelegitimeerd door twee kiezerskorpsen op 13 juni.”
Sinds die dag, waarop de Belgen een nieuw parlement kozen, sleept de kabinetsformatie zich al voort. Volgens de kranten zitten de gesprekken nog steeds muurvast. Het trio dat enkele weken terug door koning Albert II werd benoemd om een doorbraak te forceren, bemiddelaar Johan Vande Lanotte, voorzitter Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA en de leider van de Franstalige socialisten Elio Di Rupo, is er zelfs nog niet in geslaagd alle zeven onderhandelende partijen tegelijk om de tafel te krijgen.
Er moet wel snel een regering komen, maar „niet tegen elke prijs”, liet Di Rupo na de demonstratie weten. De Wever zei maandag de bezorgdheid te begrijpen, maar hij is niet van plan zijn eisen nu te laten vallen. „De Vlamingen hebben bij de verkiezingen voor verandering gestemd”, zei hij tegen de publieke omroep VRT.