Buitenland

EU overweegt inzet troepen in N-Congo

De Europese Unie overweegt in te gaan op een verzoek van de Verenigde Naties tot het inzetten van vredestroepen in het noordoosten van Congo. Javier Solana, de EU-coördinator voor het buitenlands beleid, heeft dat maandag gezegd.

AP
20 May 2003 10:24Gewijzigd op 14 November 2020 00:19

Solana zei dat VN-chef Kofi Annan heeft gevraagd om een Europese vredesmissie in de provincie Ituri, waar gevechten tussen twee stammen het vredesproces bedreigen en twee ongewapende VN-waarnemers zijn gedood. Wanneer de EU militairen zou kunnen sturen en hoeveel het er moeten worden is nog niet vastgesteld, zei Solana.

Annan verzocht eerder de Franse regering het vredeskorps te leiden en 1000 manschappen te leveren. Frankrijk wil echter niet als enige troepen sturen. Annan heeft inmiddels een twintigtal landen benaderd, waaronder Angola en Zuid-Afrika.

De EU-ministers van Defensie, die maandag in Brussel bijeenkwamen, verklaarden eerder op de dag dat de 60.000 man sterke snellereactiemacht van de EU klaar is voor „een uitgebreid scala” van taken. De Unie overweegt volgend jaar de vredesmissie van de NAVO in Bosnië over te nemen. Een missie in Congo zou de eerste stationering buiten het eigen grondgebied van de EU worden.

De snellereactiemacht kan overigens ondanks haar naam niet snel worden ingezet, kan zich niet verdedigen in geval van hevige strijd en kan hooguit één missie tegelijk uitvoeren. De troepenmacht moet nog worden voorzien van transportvliegtuigen, precisiewapens en bescherming tegen aanvallen met chemische en biologische wapens. „Er is nog veel te doen”, erkende Solana.

Behalve verdeeldheid binnen de EU -over bijvoorbeeld de oorlog in Irak- is geldgebrek een probleem. Recessie dreigt in de meeste EU-landen, en daarom is extra geld voor defensie moeilijk te vinden. De defensieministers overwegen daarom transportvliegtuigen te huren van burgerluchtvaartmaatschappijen of van landen zoals Rusland en Oekraïne.

De EU besloot vier jaar geleden een eigen troepenmacht op te zetten voor vredesmissies, humanitaire operaties en interventies bij oorlogen zoals die op de Balkan in de jaren ’90. De NAVO heeft nu 17.000 militairen in Bosnië. In maart stuurde de EU al 400 militairen naar Macedonië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer