Economie

Dirk Scheringa doet in lezingen en erfenissen

APELDOORN – Voormalig DSB-topman Dirk Scheringa is begonnen aan twee nieuwe uitdagingen: een sprekersbureau en een datingsite voor erflaters en erfgenamen.

Redactie economie
20 January 2011 11:52Gewijzigd op 14 November 2020 13:22
Scheringa. Foto ANP
Scheringa. Foto ANP

”Sprekersbureau Homerus”, zo luidt de volledige naam van het bedrijf dat de ex-bankier donderdag lanceerde. Woensdag kondigde hij zijn zakelijke move al aan via Twitter. „Het is bijna zover”, schreef hij, „morgen lanceer ik mijn nieuwe onderneming, 15 maanden na de val van DSB. Nog even geduld.”

Het bureau regelt sprekers, presentators en dagvoorzitters voor uiteenlopende gelegenheden, doet de boekingen en de financiële afhandeling.

Scheringa stapt daarnaast in de erfenissenhandel, maakte de Volkskrant donderdag bekend. Hij is volgens de krant betrokken bij de website DeGift.nl, die personen die niet weten aan wie ze hun geld moeten nalaten koppelt aan zogeheten ‘wens’-erfgenamen. De eerste directeur is Scheringa’s zakenpartner Willem Boomsma, de tweede directeur het investeringsvehikel Santa Faz bv, dat volgens de Kamer van Koophandel toebehoort aan twee zoons van Scheringa, Harry en Willem, maar gevestigd is op het privé-adres van Scheringa in Spanbroek.

Op de payroll van Scheringa’s sprekersbureau prijken de namen van een reeks bekende Nederlanders met nogal uitgesproken karakters en werkzaamheden. Zo behoren ondernemer Hennie van der Most, voetbalcoach Louis van Gaal, presentator Henny Huisman, entertainer Hans Kazán en misdaadverslaggever Peter R. de Vries tot de deelnemers. Scheringa is ook zelf te boeken, individueel of met zijn vrouw Baukje. Hun duolezing heeft als thema ”Verandering en vernieuwing”, meldt de website. De teloorgang van DSB dient daarbij als inspiratiebron: „Val van in 33 jaar opgebouwd bedrijf/museum en daarna terugkomen.”

De naam van het impresariaat, Homerus, verwijst naar de codenaam van het onderzoek dat De Nederlandsche Bank (DNB) in de zomer van 2009 instelde naar DSB. DNB had moeite met de organisatiestructuur van de bank, en weinig vertrouwen in het nieuwe verdienmodel. Project Homerus moest ervoor zorgen dat de situatie verbeterde. Scheringa, oprichter en topman, zou zich terugtrekken en de aandelen overdragen aan een derde partij. Maar de bankrun van DSB-spaarders die ontstond na de oproep van Pieter Lakeman, voorzitter van de Stichting Hypotheekleed, op 1 oktober, leidde negentien dagen later tot het failliet verklaren van DSB.

De ex-bankier uit Spanbroek doet er alles aan om niet uit beeld te raken. Hij geeft al langer lezingen en schreef zijn autobiografie, met daarin onder meer zijn liefdesbrieven aan Baukje. In september verscheen –van de hand van Kirsten Verdel, in nauwe samenwerking met Scheringa– het boek ”Project Homerus. Het miljardenspel met DSB”, over de val van de bank. Eveneens in september ging het gerucht dat Scheringa betrokken zou zijn bij een nieuw op te richten internetbank.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer