Crisis in Leefbaar Rotterdam
G. Maronier is afgelopen weekend boos uit de fractie van Leefbaar Rotterdam gestapt. Hij kon zich niet langer verenigen met het asielbeleid van zijn fractie.
Hij stelt zijn zetel niet ter beschikking maar gaat als eenmansfractie in de gemeenteraad verder.
Maronier is van mening dat zijn partij te weinig voor migranten en asielzoekers doet. Het besluit van vorige week om het asielzoekersopleidingscentrum in Rotterdam-Zuid te sluiten, dat door Leefbaar Rotterdam werd gesteund, was voor Maronier de druppel die de emmer deed overlopen. Hij noemt dat besluit een terugval in de oude politiek. „Mensen wordt een enkele reis naar de onderklasse bezorgd”, zegt hij.
Fractievoorzitter R. Sørensen zou Maronier niet toestaan een afwijkend standpunt binnen de fractie in te nemen. „Sørensen schermt met fractiediscipline. We moeten met een eensluidend standpunt naar buiten treden. Er is dus geen ruimte om een afwijkend standpunt in te nemen”, zegt Maronier.
Sørensen geeft een totaal andere lezing van het conflict. „Dat Michiel Smit niet langer in de fractie was te handhaven wegens zijn hang naar extreem rechts was onvermijdelijk. Hij was een hardwerkende kerel. Harry Maronier is vanaf het begin een moeilijk figuur geweest. Hij heeft een adviesbureau en is miljonair. Tegenspraak duldt hij niet en hij zal altijd zijn gelijk halen. Zijn lobby onder de leden van de fractie om het asielzoekersopleidingscentrum toch open te houden is op een mislukking uitgelopen. Dat hij geen afwijkend stemgedrag zou mogen tonen is absolute onzin. Onze beide wethouders, Pastors en Van Sluis, hebben nog geprobeerd hem op andere gedachten te brengen, maar hij wilde de eer aan zichzelf houden. Dan houdt het gewoon op. Echt boos ben ik erover dat hij zijn raadszetel niet ter beschikking stelt”, aldus Sørensen. „Maar achteraf gezien heeft hij al eerder laten blijken alleen verder te willen.”
De fractie, die dankzij Pim Fortuyn met zeventien zetels in één klap de grootste werd bij de gemeenteverkiezingen van vorig jaar, telt nu nog maar veertien leden.
Met het vertrek van Maronier heeft de coalitie nog maar een meerderheid van één zetel in de gemeenteraad van Rotterdam. Nog voor het aantreden van de raad ging N. Kok zelfstandig verder. De tweede zetel die sneuvelde was die van M. Smit. Die werd uit de fractie gezet na een aantal waarschuwingen. Smit had iets te vaak ophef veroorzaakt en kreeg daardoor een extreem rechts etiket opgeplakt. Ook Smit ging door als eenmansfractie. Nu gaat ook Maronier als eenmansfractie verder.
De coalitie steunt nu nog op 23 van de 45 raadszetels. Maar volgens Sørensen komt de meerderheid niet in gevaar, omdat zowel Smit als Maronier de standpunten van Leefbaar Rotterdam blijft steunen.
CDA-fractievoorzitter mr. L. K. Geluk noemt het zorgelijk dat de steun voor het college verder afkalft. „We willen als CDA-fractie niets liever dan de doelen van dit college realiseren. Daar heb je draagvlak in de gemeenteraad voor nodig. Die steun is er nu minimaal, zo moet je constateren”, zegt hij.
Ook VVD-fractievoorzitter drs. G. W. van Gent maakt zich zorgen over de politieke basis van het college. „Wij gaan bij de fractie van Leefbaar Rotterdam op tafel leggen dat het daar nu echt eens over moet zijn met al dat geharrewar. Als het zo blijft doorgaan, is het wat ons betreft over en uit.”