Patiënt makkelijker naar ander EU-land
STRAATSBURG (ANP) – Inwoners van de Europese Unie kunnen voortaan makkelijker een medische behandeling in een ander EU-land ondergaan. Het Europees Parlement stemde daar woensdag mee in.
De wet regelt onder meer hoe en wanneer een behandeling in het buitenland wordt vergoed. Patiënten hebben recht op een vergoeding van de kosten ter hoogte van het bedrag dat de behandeling in eigen land zou kosten.
De verwachting is dat vooral patiënten die op een wachtlijst staan of geen specialistische behandeling in eigen land kunnen vinden, van de eenvoudiger toegang tot buitenlandse zorg gebruik zullen maken. Het Europees Hof van Justitie bepaalde eerder, na klachten van patiënten, dat iedere EU-burger recht heeft op „een hoog niveau” van gezondheidszorg en daarvoor ook naar het buitenland mag.
CDA-Europarlementariër Ria Oomen is blij met de nieuwe regeling. Het recht op zorg in het buitenland kan volgens de CDA-politica helpen om wachtlijsten weg te werken. „Er is een redelijke medisch verantwoorde termijn vastgesteld waarbinnen de patiënt geholpen moet worden. En als dat niet kan in eigen land, dan kan toestemming in het buitenland niet worden geweigerd.”
SP’er Dennis de Jong heeft kritiek. Hij is bang dat patiënten te eenvoudig naar het buitenland vertrekken als ze in Nederland op wachtlijsten staan of als een specialisme ontbreekt, wat de prikkel voor de overheid om in de eigen gezondheidszorg te investeren wegneemt. „Het is een poging om een Europese markt voor de zorg te ontwikkelen”, aldus De Jong.
Gerben Jan Gerbrandy van D66 vindt dat de wet niet ver genoeg gaat. Volgens hem is het een gemiste kans dat de aanbieders van zorg buiten de wet gehouden zijn: „Gezien de exploderende zorgkosten in heel Europa is juist dat hoognodig.”