Buitenland

Christenen Tunesië hopen op meer vrijheid

TUNIS – De nieuwe Tunesische regering lijkt te streven naar meer openheid. Goed nieuws voor de –weinige– christenen in het land? „We moeten afwachten”, zegt bisschop dr. Bill Musk van de anglicaanse St. Georgekerk in de Tunesische hoofdstad Tunis.

Mark Wallet
18 January 2011 11:42Gewijzigd op 14 November 2020 13:19
Rooms-Katholieke kathedraal van Tunis. Foto EPA
Rooms-Katholieke kathedraal van Tunis. Foto EPA

De onlusten in Tunesië gaan ook de kerk niet voorbij. Zondag konden de diensten in de kerk van St. George niet doorgaan. „Bid voor Tunesië”, staat er op de website van de kerk bij deze mededeling, „en weet je bemoedigd door de woorden uit Psalm 91: „Want Gij, Heere, zijt mij een toevlucht” en: „Hij zal Zijn engelen bevelen, dat zij u bewaren in al uw wegen.”

„Het was onmogelijk om diensten te houden”, zegt bisschop Musk telefonisch vanuit Tunis. „Elke bijeenkomst zou onverantwoord zijn geweest.” Of de diensten van aanstaande zondag doorgaan, weet hij nog niet. „Daarover beslissen we donderdag, maar het lijkt erop dat het normale leven weer opgepakt wordt.”

De christelijke gemeenschap in Tunesië is maar klein: zo’n 25.000 mensen op 10,5 miljoen inwoners. Het overgrote deel daarvan, 22.000, is rooms-katholiek, van wie slechts een klein deel praktiserend is. De overige 3000 christenen behoren tot protestantse gemeenten, waarvan de anglicaanse kerk in Tunis de grootste is. In de stad is ook een gemeente van de Franse Gereformeerde Kerk (ERF), met zo’n 400 leden. Ook daar gingen de diensten van afgelopen zondag niet door.

Veel van de christenen in Tunesië zijn immigranten, maar er zijn ook Tunesische gelovigen, aldus Musk. „Zij hebben het zeker niet gemakkelijk”, geeft hij aan. „Het grootste probleem is dat zij vrijwel altijd verstoten worden door de familie. Bovendien zijn er onder hen opmerkelijk veel werkloos.”

Of dat altijd komt door hun christen-zijn durft Musk niet te zeggen, maar „het oude regime belichaamde het tegendeel van openheid.” Musk: „Christenen pasten niet in het straatje, evenmin als islamisten en communisten overigens. Officieel waren bekeringen van islam naar christendom niet verboden, maar bekeerlingen werden nauwlettend in de gaten gehouden. Het was een politiestaat.”

De bisschop hoopt dat de machtswisseling meer vrijheid voor christenen zal brengen. „Als er meer openheid ontstaat voor oppositie en mensenrechtengroepen, betekent dat ook meer openheid om te praten over het christelijk geloof.” Het bedrijven van zending was onder het oude regime niet toegestaan.

Musk is zich ervan bewust dat het echter ook anders kan uitpakken. Hij wijst op de aangekondigde terugkeer van de verbannen leider van de radicaalislamistische Ennahdhapartij, Rached al-Ghannuch. „We kunnen niet anders dan afwachten”, zegt hij. „En bidden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer