Buitenland

Doden door zelfmoordaanslag Tikrit

TIKRIT (ANP/AFP/RTR) – Door een zelfmoordaanslag zijn dinsdag in de Iraakse stad Tikrit zeker 42 en mogelijk vijftig mensen omgekomen. Ook raakten meer dan honderd mensen gewond. Dat meldde de politie.

18 January 2011 09:23Gewijzigd op 14 November 2020 13:19
Foto EPA
Foto EPA

De aanslag had plaats op een rekruteringsbureau van de politie in het centrum van de stad. De dader liep met een bomvest tussen de rijen wachtende mensen door toen hij zichzelf opblies. Volgens de politie stonden zeker driehonderd werkzoekenden voor het bureau.

De ontploffing heeft een waar bloedbad veroorzaakt. Ooggetuigen spreken van poelen van bloed en afgerukte ledematen op de plaats van de aanslag. Doden werden met trucks naar mortuaria gebracht en ambulances reden af en aan om de gewonden naar het ziekenhuis te vervoeren. „Ik hoorde plotseling een ontploffing. Ik weet niet wat er daarna gebeurde”, aldus Murtadha Ahmed, die gewond raakte.

Het provinciebestuur heeft de overheid gevraagd de slachtoffers te zien als politieagenten, zodat hun familie een financiële compensatie kan krijgen. Al de gewonden zijn verzekerd van een baan bij de politie, zodra ze zijn hersteld. Ook riep de provincie een rouwperiode van drie dagen uit.

De aanslag is nog niet opgeëist. „Wie kunnen het anders zijn dan al-Qaeda, die ons blijven afslachten”, aldus vicegouverneur Ahmed Abdul-Jabbar van de provincie Salahuddin. „Het zijn terroristen.”

Het is voor het eerst sinds het aantreden van de regering eind december dat een grote aanslag is uitgevoerd in Irak. De laatste grote aanslag had plaats in oktober toen een kerk in Bagdad werd aangevallen. Daarbij kwamen meer dan vijftig mensen om het leven. Ook roept de aanslag van dinsdag herinneringen op aan een aanval op een rekruteringscentrum in Bagdad in augustus. Daardoor stierven tientallen mensen.

Het aantal zware aanslagen in Irak is de afgelopen tijd afgenomen. Ook zijn er minder aanslagen uitgevoerd op rekruteringskantoren van het leger en de politie dan in voorgaande jaren. Dat komt onder meer doordat al-Qaeda in Irak sterk is verzwakt. Toch zijn ontploffingen en kleine aanslagen nog aan de orde van de dag.

De Amerikanen, die het land in 2003 binnenvielen, trekken eind dit jaar hun laatste militairen terug. De Iraakse politie en het leger zijn al enige tijd verantwoordelijk voor de veiligheid in het land. Ze worden momenteel nog ondersteund door de Amerikaanse troepenmacht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer