Machtsstrijd ontbrandt in Ierland
DUBLIN (ANP) – In Ierland is zondag een openlijke strijd om de macht uitgebroken binnen de regerende Fianna Fail partij. De onder zware druk staande premier Brian Cowen wil van geen wijken weten, maar heeft wel ingestemd met een geheime stemming onder partijleden over zijn leiderschap. Deze heeft dinsdag plaats, zo meldde de BBC.
Volgens Cowen is het in het landsbelang dat hij aanblijft als partijleider. Het is echter zeer de vraag of hij voldoende steun heeft binnen Fianna Fail om aan te kunnen blijven. Micheal Martin, de minister van Buitenlandse Zaken, kondigde zondag aan dat hij zijn partijgenoot Cowen niet langer steunt. Martin gaf ook aan dat hij beschikbaar is als nieuwe partijleider, als Cowen dinsdag zou worden afgezet.
Martin is al vaker genoemd als nieuwe leider van Fianna Fail. Een parlementariër van deze partij, Noel O’Flynn, sprak zich zaterdag al uit voor de kandidatuur van Martin.
Premier Cowen voerde sinds donderdag overleg met zijn partijgenoten over zijn toekomst. Cowens positie staat onder zware druk door de enorme reddingsoperatie die nodig bleek voor Ierse banken. Het noodlijdende land moest daarbij een hulppakket van 80 miljard euro aannemen van andere eurolanden. Veel Ieren vinden dat hij hen heeft voorgelogen over de slechte staat van de banken.
De premier kwam verder in moeilijkheden toen een bankier zei dat Cowen voor hem een goed woordje had gedaan bij een overheidsinstantie die slechte leningen van banken opkoopt. Cowen heeft alle aantijgingen aan zijn adres steeds fel ontkend.
Onlangs had de premier al nieuwe parlementsverkiezingen aangekondigd. Deze verkiezingen worden in maart verwacht.
De stembusgang zal vrijwel zeker een grote nederlaag opleveren voor Cowen en zijn Fianna Fail partij. In opiniepeilingen scoren de premier en zijn partij de laatste tijd belabberd. Volgens een recente peiling van het bedrijf Red C overweegt niet meer dan 10 procent van de Ieren een stem op Cowen. Fianna Fail, dat de politiek in Ierland al decennia domineert, zou kunnen rekenen op de stem van niet meer dan 14 procent van de kiezers.