Buitenland

Minsk: Berlijn wil staatsgreep

MINSK (AP) – De staatskrant van Wit-Rusland heeft vrijdag Polen en Duitsland beschuldigd van een poging om president Aleksander Loekasjenko uit het zadel te wippen. Beide landen ontkennen de aantijgingen.

14 January 2011 21:38Gewijzigd op 14 November 2020 13:17

De beschuldigingen in Sovjetskaja Belarus komen minder dan een maand nadat protesten tegen een frauduleus verloop van de presidentsverkiezingen hardhandig door de politie uiteen werden geslagen. Honderden demonstranten werden aangehouden. Onder hen zeven mannen die het hadden opgenomen tegen Loekasjenko.

De krant publiceerde –naar eigen zeggen–- delen uit onderschepte gesprekken en documenten waaruit zou blijken dat de demonstranten werden gesteund door Poolse en Duitse geheime diensten. De authenticiteit van de teksten kon niet direct worden bevestigd en op het eerste gezicht is er geen direct bewijs in de teksten te vinden dat buitenlandse diensten betrokken zouden zijn bij de protesten.

„Er is geen enkele twijfel dat Polen en Duitsland betrokken waren bij de gebeurtenissen”, schreef de krant. „Het opleidingsterrein voor de organisatie van degenen die de wettelijke macht in Wit-Rusland willen overnemen, was Polen. Speciale trainingskampen voor ”activisten” zijn hier opgezet en de toekomstige heersende macht is hier voorbereid.”

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Marcin Bosacki, noemde de beweringen „dramatische pogingen tot propaganda die het absurdistische benaderen.” Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vond de aantijgingen „compleet belachelijk en absoluut ongefundeerd.”

Vier van de gearresteerde kandidaten zitten nog in een Wit-Russische gevangenis en volgens aanhangers zijn sommige ernstig gewond. Veel zorgen zijn er over Vladimir Neklyajev, die zwaar mishandeld werd en later door agenten in burgerkleding uit het ziekenhuis werd weggevoerd. Vrijdag deed de politie een inval in zijn woning op zoek naar documenten, zei zijn vrouw Olga tegen persbureau AP.

De autoriteiten dreigen intussen ook de voogdij over te nemen over de 3-jarige zoon van kandidaat Andrei Sannikov, die samen met zijn vrouw werd mishandeld en gevangengezet.

Polen en Duitsland beloofden Wit-Rusland afgelopen herfst 3 miljard euro aan hulpgelden van de Europese Unie als de presidentsverkiezingen vrij en eerlijk zouden verlopen. In eerste instantie leek Loekasjenko bereid mee te werken en de verkiezingscampagne was voor Wit-Russische begrippen ongekend open. Vlak voor de verkiezingen deed Rusland echter toezeggingen over de olie-export waarmee evenveel geld gemoeid was als het totaal aan Europees hulpgeld. De verkiezingen –die Loekasjenko met 80 procent van de stemmen won– werden uiteindelijk als frauduleus bestempeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer