Duitsland kritisch over Griekse WO II-claim
BERLIJN (AP) – De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, is kritisch over de beslissing van de Griekse regering om zich te scharen achter een schadeclaim voor een massamoord door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De minister zei donderdag dat hij verwacht dat de immuniteit van de Duitse staat niet wordt geschonden.
Nazitroepen vermoordden op 10 juni 1944 214 inwoners van het Griekse dorpje Distomo. Het was een van de grootste gruweldaden die de nazi’s tijdens de oorlog in Griekenland begingen.
Overlevenden en nabestaanden van de slachtoffers van Distomo kregen tien jaar geleden van een Griekse rechter een schadevergoeding toegewezen, maar de Griekse regering verhinderde destijds dat Duits staatseigendom in Griekenland verkocht zou worden om het vonnis uit te voeren. De regering was bang dat dit de betrekkingen met Duitsland zou schaden.
De eisers togen daarop naar Italië, waar ze beslag lieten leggen op een Duitse villa bij het Comomeer. Woensdag zei de Griekse regering de schadeclaim te steunen, „om de herinnering aan diegenen zich opofferden voor het land te eren.”
Westerwelle liet gisteren weten „geen begrip” te hebben voor de beslissing van de Griekse regering. „We zijn ons in Duitsland bewust van onze verantwoordelijkheid voor ons verleden en we zijn ons bewust van het lijden van de Griekse bevolking in de Tweede Wereldoorlog”, aldus Westerwelle. „Maar we blijven bij ons standpunt en vertrouwen erop dat onze juridisch onderbouwde mening voor de rechter zal zegevieren.”
Duitsland stelt dat het na de oorlog afspraken heeft gemaakt over herstelbetalingen en als staat onder internationale wetgeving immuniteit geniet tegen individuele eisers. Het land is naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gestapt, dat vorig jaar 14 januari 2011 als deadline stelde voor Italië en Duitsland om hun standpunten uiteen te zetten.