Binnenland

„Computers niet voldoende veilig”

De grote geheimzinnigheid over beveiliging van computersystemen kan de democratische rechtsorde in Nederland in gevaar brengen. De overheid moet wetenschappers die beveiligingssystemen willen uitpluizen daarom niet tegenwerken, maar juist ruim baan geven.

ANP
16 May 2003 21:20Gewijzigd op 14 November 2020 00:19

Dat stelde prof. dr. B. Jacobs vrijdagmiddag in zijn oratie als hoogleraar beveiliging en correctheid van computerapparatuur aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Jacobs is bekend door zijn onderzoek naar bankkaarten en pinfraude. De professor leidt tevens een Europees onderzoek naar chipkaarten.

Jacobs maakt zich grote zorgen over de aanstaande invoering van elektronisch stemmen en stemmen op afstand, bijvoorbeeld via de mobiele telefoon. Volgens de hoogleraar is het heel goed mogelijk dat „kwaadwillenden” dergelijke systemen kraken, de stemmen van velen stelen en zo de uitslag van de verkiezingen beïnvloeden.

De professor wijst er ook op, dat het een democratisch recht is om aanwezig te zijn bij het tellen van de stemmen. Bij computergestuurd stemmen tellen kan dat echter helemaal niet. Kiezers moeten er maar op vertrouwen dat hun stem op de juiste wijze is toegevoegd en geteld. „De computer moet de wet gesteld krijgen”, meent Jacobs, „al is dat in het wereldje van de informatica, waar de vrijejongensmentaliteit heerst, heel ongebruikelijk.”

Volgens de hoogleraar is grootschalige fraude, die hij in de nabije toekomst voorziet, te voorkomen door wetenschappers het recht te geven de beveiliging te onderzoeken. De nieuwe Auteurswet die in Nederland in de maak is, verbiedt wetenschappers echter te publiceren over gevonden fouten.

„Kunnen wij ermee leven dat velerlei procedures, die wezenlijk onderdeel uitmaken van onze democratie, onze rechtsspraak en ons openbaar bestuur, afgehandeld worden door computers in black boxes, waarbij niemand weet wat er precies gebeurt? Natuurlijk niet”, aldus Jacobs.

De Nijmeegse professor noemt het „verontrustend” dat hij als deskundige „niet mag weten of niet mag zeggen wat er fout zit.” Zijn vakgroep is onlangs nog aangepakt door de banken toen zij de chipknip wilden onderzoeken. „Het mag niet zo zijn dat een overheid haar fundamentele taken toevertrouwt aan systemen waar ze zelf geen inzicht in heeft”, stelt Jacobs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer