Binnenland

Hollandse koe steeds vaker aan de hennep

VEGHEL (ANP) – Het aantal melkveehouders dat vezelhennep voert aan zijn koeien stijgt dit jaar verder na overwegend positieve ervaringen van enkele Brabantse boeren in de eerste twee proefjaren.

10 January 2011 10:42Gewijzigd op 14 November 2020 13:12
Foto ANP
Foto ANP

Diervoerproducent en zaadleverancier Agrifirm schat het aantal belangstellenden dit jaar op ongeveer dertig.

In het noorden van het land kijkt niemand meer op van uitgestrekte velden met hennepplanten (in totaal zo’n 2000 hectare). Telers gebruiken de vezelhennep daar voor de productie van bijvoorbeeld textiel. In het Brabantse land kijken mensen nog wel eens raar op, maar Agrifirm verwacht dat melkveehouders dit jaar al tot 100 hectare vezelhennep gaan verbouwen.

Pionier Stan Roefs begon met de teelt van vezelhennep in 2009, op 1,2 hectare grond in Loosbroek. Hennep dient als alternatief voor bijvoorbeeld stro en als aanvulling op de bulk gras of mais die de koeien wegwerken. Het vezelrijke supplement is nodig om het samentrekken van de pens te stimuleren en de spijsvertering te verbeteren.

Vezelhennep is onvergelijkbaar met hennep van de vrouwtjesplant die in de coffeeshop ligt. Vezelhennep bevat maximaal 0,2 procent thc, de werkzame stof van de drug cannabis. De Algemene Inspectiedienst (AID) controleert dat bij telers. „Je moet 8 hectare vezelhennep roken om in hogere sferen te raken”, zegt ruwvoerspecialist Mark de Beer, die melkhouders adviseert. Agrifirm adviseert akkerbouwers om niet geheimzinnig te doen over vezelhennep en de politie te informeren over hun activiteiten.

De eerste ervaringen met vezelhennep als voer voor koeien zijn goed, zegt De Beer. Koeien die hennep krijgen, geven iets meer melk maar zijn vooral gezonder. Op langere termijn kunnen de levensverwachting en het rendement dus stijgen. Bovendien is het verbouwen van vezelhennep goedkoop, eenvoudig en duurzaam. De ijzersterke plant groeit tot 4,5 centimeter per dag en kan al in augustus worden geoogst. Beregening, bemesting en gewasbescherming zijn niet nodig.

Het grootste probleem tot dusver is de oogst. De sterke vezelhennep raakt snel verstrikt in de maishakselaar.

Pionier Roefs ontdekte het ‘gewasje’ op internet. „Ik ben geen echte akkerbouwer en het groeit vanzelf!”, zegt hij enthousiast. Maar Roefs is na twee jaar testen minder enthousiast dan in het begin. Als nadeel noemt hij dat de koeien de vezelhennep niet echt lekker vinden. „Ze moeten het misschien nog leren eten.”

Roefs gaat volgend seizoen nog wel door met experimenteren. Agrifirm noemt vezelhennep niet direct het groene goud, maar voor sommige bedrijven is het een uitkomst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer