Binnenland

Rotterdam wapent zich tegen fraudeurs uitkeringen

De gemeente Rotterdam heeft een aantal maatregelen genomen om fraudeurs van uitkeringen beter te kunnen opsporen. Eén daarvan is het instellen van een kliklijn.

ANP
15 May 2003 16:41Gewijzigd op 14 November 2020 00:19

Mensen kunnen anoniem naar het telefoonnummer bellen als zij vermoeden of weten dat iemand de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe) flest. Volgens een woordvoerster wordt het nummer redelijk vaak gebeld.

Ook werkt SoZaWe met risicoprofielen. Iemand die bijvoorbeeld keer op keer zegt dat hij geen post van de gemeente heeft ontvangen, kan de boel bedonderen. „Het kan zijn dat diegene één of twee keer geen post krijgt. Er kan bij SoZaWe of bij de bezorging iets misgaan, maar als het vaker voorkomt, kan het zijn dat de persoon niet woont waar hij zegt te wonen”, aldus de zegsvrouw.

Een ander risico is het zogenoemde kostgangersprincipe. Het is voor een uitkeringstrekker financieel aantrekkelijker om met een kostganger samen te wonen dan met een partner. De uitkering is hoger bij een kostganger.

Op basis van deze profielen houdt de gemeente acties. Zo werden onlangs de kentekens van 32 uitkeringsgerechtigden in het centrum van de stad gecontroleerd. De chauffeurs reden in relatief dure auto’s rond. In zeventien gevallen bleek de bestuurder ’onschuldig’, naar vijftien kentekens doet de gemeente nog onderzoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer