Buitenland

Doorbraak Ivoorkust blijft uit

ABIDJAN – Afrikaanse bemiddelaars zijn er niet in geslaagd de politieke impasse in het West-Afrikaanse Ivoorkust te doorbreken. De inzet was om zittend president Gbagbo ervan te overtuigen te vertrekken.

Buitenlandredactie
5 January 2011 10:26Gewijzigd op 14 November 2020 13:09
VN in Ivoorkust. Foto EPA
VN in Ivoorkust. Foto EPA

Dit erkende de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan dinsdag na overleg met gezanten die de twee mannen spraken die op grond van de verkiezingen van 28 november het presidentschap van Ivoorkust claimen, Laurent Gbagbo en Alassane Ouattara. Bemiddelaar Jonathan is ook voorzitter van het West-Afrikaanse samenwerkingsorgaan Ecowas.

Jonathan zei gisteren tegenover verslaggevers dat een crisis in een land niet op korte termijn valt op te lossen. Daar is tijd voor nodig, aldus de Nigeriaanse president.

Ecowas heeft op 24 december gedreigd met militair ingrijpen indien Gbagbo weigert op te stappen. West-Afrikaanse militairen maken plannen om in te grijpen. In Mali is op 17 en 18 januari regionaal overleg over het interventieplan.

Ouattara heeft gisteren aangedrongen op militair ingrijpen, omdat volgens hem praten geen zin meer heeft. „Voor ons is de discussie nu voorbij. Ecowas moet alle beschikbare middelen, inclusief het gebruik van legitiem geweld, inzetten om ervoor te zorgen dat de gekozen president zijn functie op zich kan nemen”, zei Ouattara.

Een naaste medewerker van Ouattara, Ali Coulibaly, heeft gisteren tegengesproken dat Ouattara bereid zou zijn in gesprek te gaan met Gbagbo. Een bemiddelaar van de Afrikaanse Unie, de Keniaanse premier Raila Odinga, had gisterochtend gezegd dat de twee Ivoriaanse rivalen bereid waren elkaar te ontmoeten.

De Verenigde Staten blijven bereid Gbagbo een „waardige uitweg” te bieden. Washington heeft toegezegd zijn visumverbod in te trekken als hij de macht opgeeft.

Een aantal andere landen heeft hem een vergelijkbaar aanbod gedaan, maar Gbagbo blijft onverzettelijk. Hij houdt aan de macht vast met steun van het leger en beschouwt de internationale veroordeling van zijn opstelling als „een buitenlands complot”, aangevoerd door voormalig kolonisator Frankrijk.

Ouattara wordt in de grootste stad van het land, Abidjan, in een hotel beschermd door de VN. Abidjan ligt in het zuiden van het land, van waaruit de christelijke Ivorianen het land sinds de onafhankelijkheid in 1960 hebben gedomineerd. De christelijke zuiderlingen steunen Gbagbo, terwijl de aanhang van Ouattara in het islamitische noorden huist.

In Ivoorkust bevinden zich momenteel 29 Nederlanders. Sinds de laatste dringende oproep van het ministerie van Buitenlandse Zaken van ruim een week geleden zijn drie landgenoten vertrokken. De Nederlanders die er nu nog verblijven, zijn veelal zendelingen en zakenmensen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer