Saudi-Arabië: Aanslagen uit koker al-Qaida
De aanslagen dinsdag in de Saudische hoofdstad Riyad hebben alles weg van een operatie van al-Qaida. Dit heeft de Saudische minister van Buitenlandse Zaken, prins Saud al-Faisal, woensdag gezegd. Hij zei ook dat de aanslagen zijn gepleegd door vijftien Saudiërs en dat de Saudische veiligheidsdiensten tekort zijn geschoten.
Witte-Huiswoordvoerder Ari Fleischer zei gisteren op een persconferentie eveneens dat al-Qaida wordt beschouwd als de hoofdverdachte van de terreurdaden.
Op de Amerikaanse nieuwszender NBC zei al-Faisal dat zowel Saudi Arabië als de Verenigde Staten over informatie beschikten dat Osama bin Ladens terreurnetwerk aanslagen beraamde op Amerikaanse doelen in Saudi-Arabië. „Er kwamen overal berichten vandaan dat zij een grote aanval aan het plannen waren”, zei Al-Faisal. Er was al een Amerikaans-Saudische commissie in het leven geroepen die aanslagen moest zien te voorkomen, verklaarde hij verder.
De terreurdaden tonen aan dat de veiligheidsdiensten hun werk niet goed hebben gedaan, stelde al-Faisal later op een persconferentie in Riyad. „We moeten van onze tekortkomingen leren”, voegde hij eraan toe. Hij ontkende dat de Amerikaanse ambassadeur in Riyad kort voor de aanslagen had gevraagd om extra beveiliging voor de westerlingen. Ambassadeur Robert Jordan verklaarde op de Amerikaanse televisie dat hij de Saudische autoriteiten daarom had verzocht in verband met de toenemende dreiging van aanslagen.
Het dodental van de aanslagen van dinsdag in Riyad is gisteren opgelopen tot 33. De slachtoffers zijn de negen daders, zeven Amerikanen, zeven Saudiërs, drie Filipijnen, twee Jordaniërs, een Australiër, een Brit, een Ier, een Libanees en een Zwitser. Zo’n 200 mensen hebben verwondingen opgelopen, onder wie zo’n veertig Amerikanen. In Riyad werd gisteren het puin van de vier explosies doorzocht op bewijsmateriaal waarmee de identiteit en de werkwijze van de daders kan worden vastgesteld.
Al-Faisal zei dat de verantwoordelijken voor de aanslagen spijt zullen krijgen van hun daden omdat zij „dit land hebben gemaakt tot een vuist” die het terrorisme de kop in zal drukken. De Amerikaanse president, George Bush, en de Saudische kroonprins Abdullah kwamen dinsdagavond al overeen nauw te zullen samenwerken om de verantwoordelijken op te sporen.
De secretaris-generaal van Interpol, Ronald Noble, waarschuwde woensdag voor het gevaar dat het terreurnetwerk al-Qaida nog altijd vormt. De gedachte dat al-Qaida is uitgeschakeld of minder gevaarlijk is geworden klopt niet, zei Noble in Noordwijk, waar de komende drie dagen een Interpol-bijeenkomst plaatsheeft. „De aanslagen in Saudi-Arabië -grote zelfmoordaanslagen- tonen dat de strijd nog lang niet voorbij is.”
In het Amerikaanse Congres klonken direct weer geluiden dat het woestijnkoninkrijk onvoldoende maatregelen tegen het terrorisme neemt. Het Democratische lid van het Congres Tom Lantos zei dat Saudische autoriteiten nog steeds bescherming bieden aan militanten.
De de facto heerser van Saudi-Arabië, de 79-jarige kroonprins Abdallah, heeft gezegd alles in het werk te stellen om al-Qaida in zijn land uit te roeien. Hij omschreef de daders als „misdadige slagers bij wie alle islamitische en humanitaire waarden ontbreken.”