Buitenland

Crisis Ivoorkust: Gbagbo zet deur op een kier

ABIDJAN (ANP/AFP) – Kort na het begin van onderhandelingen over de politieke crisis in Ivoorkust lijkt president Laurent Gbagbo dinsdag de deur op een kier te hebben gezet voor onderhandelingen. Na besprekingen met drie West-Afrikaanse presidenten maakte een van Gbagbo’s naaste medewerkers bekend een pro-Gbagbo betoging, die voor woensdag stond gepland, voor onbepaalde tijd op te schorten „om diplomatie een kans te geven”.

28 December 2010 19:06Gewijzigd op 14 November 2020 13:04
De president van Sierra Leone Ernest Bai Koroma (rechts) en zijn Ivoriaanse collega Laurent Gbagbo na de onderhandelingen dinsdag. Foto EPA
De president van Sierra Leone Ernest Bai Koroma (rechts) en zijn Ivoriaanse collega Laurent Gbagbo na de onderhandelingen dinsdag. Foto EPA

De presidenten van Benin, Sierra Leone en Kaapverdië zouden in Abidjan Gbagbo een ultimatum hebben gesteld namens de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas). Hij moet zelf vertrekken of hij wordt afgezet. Wel kan hij mogelijk in een ander land politiek asiel krijgen, een tactiek om hem voor het oog waardig en vreedzaam af te laten treden.

De internationale gemeenschap wil dat hij de macht zo snel mogelijk overdraagt aan de winnaar van de presidentsverkiezingen van eind vorige maand, Alassane Ouattara. Gbagbo lijkt dat nog steeds niet van plan.

Na de onderhandelingen vertoonden Gbagbo en de drie presidenten zich in het openbaar. Volgens president Boni Yayi van Benin was de bijeenkomst goed verlopen. De drie vertrokken met VN-escorte naar een hotel voor verdere besprekingen met Ouattara.

Een menigte viel later in de hoofdstad een VN-konvooi van drie voertuigen aan, waarbij een vredessoldaat met een kapmes werd verwond.

Botsingen tussen aanhangers van Ouattara en militairen die loyaal zijn aan Gbagbo hebben volgens de Verenigde Naties al aan meer dan 170 mensen het leven gekost. Alleen het leger en de staatstelevisie staan nog achter Gbagbo. Zeker 20.000 mensen zijn inmiddels al gevlucht wegens de crisis.

Stakende buschauffeurs legden dinsdag het het openbaar vervoer in Abidjan nagenoeg plat. Veel Ivorianen konden daardoor hun werk niet bereiken. De vakbonden steunen Ouattara.

Waarnemers vrezen voor een nieuwe burgeroorlog in Ivoorkust. De VN heeft ruim 9000 militairen in het land gestationeerd. Ook zijn er nog bijna duizend Franse militairen. De VS onderzoeken of de VN-macht meer armslag kan krijgen. Ook zijn er economische sancties ingesteld.

De Afrikaanse Unie heeft de Keniaanse premier Raila Odinga gevraagd als bemiddelaar op te treden. Odinga zei enkele weken geleden nog dat Gbagbo moest worden afgezet, desnoods met geweld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer