Arts krijgt levenslang voor hulp aan maoïsten
RAIPUR (ANP/AFP) – Een rechtbank in India heeft de arts Binayak Sen vrijdag tot levenslang veroordeeld voor hulp aan maoïsten. De rechtbank oordeelde dat hij de maoïsten in de deelstaat Chhattisgarh heeft geholpen een netwerk in de steden op te bouwen. Ook was hij contactpersoon tussen de rebellen en een zakenman.
Chhattisgarh is het bolwerk van de opstandige maoïsten in India. Met Sen, die huilend van het vonnis kennis nam, werden nog twee anderen tot levenslang veroordeeld. „Ik heb nooit geweld van de maoïsten vergoelijkt”, zei hij. Zijn advocaat kondigde aan hoger beroep aan te tekenen.
De rechtszaak heeft veel beroering gewekt. In 2008 onderscheidde de Amerikaanse organisatie Global Health Council de arts wegens zijn hulp aan de armen en minder bevoorrechten. Meer dan twintig Nobelprijswinnaars hebben toen bij de regering in New Delhi tevergeefs aangedrongen op zijn vrijlating om hem de onderscheiding in ontvangst te laten nemen. Pas in 2009 werd hij op borgtocht vrijgelaten.
Sen leidde gezondheidscentra en trainde gezondheidswerkers in dorpen in Chhattisgarh, waar de armoede vaak schrijnend is. De maoïsten zeggen op te komen voor de armen. Gewelddadige acties die aan hen worden toegeschreven, hebben in de eerste tien maanden van 2010 bijna duizend mensen het leven gekost, onder wie 577 burgers. Premier Manmohan Singh noemde de opstand van de maoïsten een bedreiging voor de interne veiligheid van India.