Buitenland

Rusland ratificeert START-verdrag pas in 2011

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) – Het Russische parlement zal het ontwapeningsverdrag START niet volgende week ratificeren, maar begin volgend jaar. Het parlement wil eerst eens goed kijken naar enkele teksten die het Amerikaanse Congres heeft toegevoegd.

24 December 2010 14:59Gewijzigd op 14 November 2020 13:02

Dat bleek vrijdag bij de bespreking van het verdrag in de Doema, het Russische parlement. Zoals verwacht, heeft het parlement het verdrag vrijdag in eerste lezing goedgekeurd, met 350 tegen 58 stemmen. Voor ratificatie zijn echter nog twee soortgelijke stemmingen nodig begin 2011.

De regerende meerderheidspartij Verenigd Rusland stemde voor het verdrag. De ultranationalistische Liberaal Democratische Partij en de Communisten stemden tegen.

De Verenigde Staten en Rusland kwamen in het START-verdrag overeen hun aantal opgestelde strategische kernkoppen te verminderen van maximaal 2200 naar ten hoogste 1550 elk.

Obama en zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev ondertekenden het verdrag om hun arsenaal kernwapens te verminderen in april in Praag. Het nieuwe verdrag volgt het oude START-akkoord uit 1991 op, dat eind vorig jaar afliep.

De Amerikaanse Senaat debatteerde maandenlang over ratificatie van het verdrag. De Amerikaanse politici voegden echter teksten toe, hoewel die niet bindend zijn. Die gaan over de Amerikaanse inzet voor raketafweer en modernisering van het kernwapenarsenaal.

„We hebben niet het recht om deze interpretaties onbeantwoord te laten”, zei Konstantin Kosatsjev, voorzitter van de parlementscommissie voor buitenlandse zaken. „Ze gaan in tegen de geest van het verdrag.”

De Russische president Dmitri Medvedev prees het verdrag: „Dit document is een hoeksteen voor de veiligheid in de wereld en Europa in de komende decennia”, zei hij in zijn jaarlijkse tv-interview. Medvedev was ook vol lof over Obama, omdat die de steun van de Amerikaanse Senaat voor het verdrag heeft verworven. De president zei dat Obama zijn beloftes nakomt.

Medvedev benadrukte ook dat de onthulling van Amerikaanse documenten door WikiLeaks de onderlinge relaties niet aantast.

In het tv-interview gaf de president toe dat er te weinig voortgang is geboekt bij de modernisering van de economie. Hij waarschuwde de elite voor zelfgenoegzaamheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer