Buitenland

’Het wemelt van de kernbommen in Noord-Korea’

Noord-Korea heeft talrijke kernbommen uit de voormalige Sowjet-Unie ingevoerd en bovendien zelf veel kernwapens gemaakt. Dat heeft een uit Noord-Korea naar Japan uitgeweken man gezegd.

ANP
14 May 2003 14:01Gewijzigd op 14 November 2020 00:19

Het Japanse persbureau Kyodo berichtte woensdag dat de man naar eigen zeggen een vooraanstaande generaal in het volksleger van de stalinistische staat is geweest. Hij heeft een Japans blad, Gekkan Gendai, verteld dat Noord-Korea in 1983 kernbommen uit de Sowjet-Unie importeerde en inmiddels vier raketinstallaties heeft, die kernbommen 8000 kilometer ver kunnen schieten.

Indien de informatie juist is, vormen de Noord-Koreaanse raketten een bedreiging voor het westen van de VS. Behalve de Russische kernbommen heeft het land er zelf tientallen gemaakt, aldus de zegsman.

Het vraaggesprek met de niet bij name genoemde Noord-Koreaan had afgelopen maand plaats. Het zal in juni verschijnen. De man is circa zestig jaar oud en verblijft „in een Aziatisch land”. Hij zou de belangrijkste overloper uit Noord-Korea zijn sinds 1997. Toen week een topideolooog van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij, Hwang Jang-yop, uit naar Zuid-Korea.

De generaal heeft gezegd dat hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il en diens familie kent. De leider werkt met een groep van 120 getrouwen uit het leger en de communistische partij. De leider van deze groep is volgens de zegsman generaal Kim Tu-nam.

Kim Jong-il heeft in 2000 nog meer dan twintig uiterst geavanceerde gevechtsvliegtuigen van het type Mig-31 in Rusland gekocht. Ze staan nu rond Pyongyang. De kernraketten staan dichtbij de Chinese grens, in ondergrondse lanceerbunkers bij Potaeri aan de voet van de berg Peakdu.

Niet iedereen neemt de zegsman serieus. Sommige waarnemers in Zuid-Korea menen dat het om een nepoverloper gaat die door het regime in Pyongyang is gestuurd om landen als de VS schrik aan te jagen. De voormalige Sowjet-Unie wilde helemaal geen kernwapens verkopen en exporteren, zelfs niet voor trouwe leden van het Warschaupakt.

De import van een serie Mig-31’s kan volgens waarnemers niet voor de VS en Zuid-Korea onopgemerkt zijn gebleven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer