Buitenland

Zwitsers referendum over wapenbezit

BERN (ANP) – Zwitsers moeten zich uitspreken over de vele vuurwapens die mensen thuis hebben liggen. Een groep bewoners heeft een referendum afgedwongen over de invoering van een strikt vergunningensysteem.

22 December 2010 12:57Gewijzigd op 14 November 2020 13:00
Foto ANP
Foto ANP

De huidige wapenregels in het neutrale Alpenland behoren traditioneel tot de soepelste ter wereld. Jagers, sportschutters en legerreservisten onder de 7,5 miljoen inwoners hebben nu tussen de 1,2 en 2,3 miljoen revolvers en geweren in huis.

Een groep van zeventig kerken, vakbonden en andere organisaties heeft het initiatief genomen voor het referendum op 13 februari. Ze eisen een centrale gegevensbank waarin alle bezitters worden vermeld, een vergunningensysteem en centrale opslag voor alle legerwapens. Ze menen dat Zwitserland dan veiliger wordt. Vuurwapens zijn nu betrokken bij ruim driehonderd moorden per jaar.

De regering en de meerderheid in het parlement zijn tegen de voorstellen. Yvan Perrin van de rechtse Zwitserse Volkspartij vreest dat een centrale gegevensbank de eerste stap is naar een verbod op vuurwapens, zei hij tegen nieuwssite swissinfo.ch. Hij vindt het opslaan van legerwapens in een arsenaal ‘een soort ontwapenen’ van militairen: „Dat reservisten van het leger hun wapens thuis mogen bewaren, is een teken van respect van de staat voor de burgers.”

Het debat over de vuurwapens begint in Zwitserland flink op gang te komen. „Het is moeilijk voor te stellen waarom er geen gegevensbank is voor een middel waarmee je kunt doden. En dat in een land waar elke koe, hond en papegaai is geregistreerd”, zegt Jean-Pierre Monti van de vakbond van federale politieagenten.

Jacques de Haller van de Zwitserse Medische Associatie voegt eraan toe dat het initiatief niet is bedoeld om het leger te verzwakken. „We willen levens sparen, niet het leger opheffen”.

Referenda zijn in Zwitserland heel gebruikelijk. Het Alpenland heeft de meeste volksraadplegingen ter wereld. Eerder dit jaar stemden de inwoners nog voor automatische uitzetting van niet-Zwitsers die bepaalde delicten hebben gepleegd. Eerder besloten de Zwitsers zo tot een verbod op de bouw van minaretten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer