Hoge Raad oordeelt over dijkbreuk Wilnis
WILNIS – De Hoge Raad in Den Haag doet vrijdag uitspraak over de vraag wie moet opdraaien voor de schade van de dijkdoorbraak in Wilnis in 2003.
Over de kwestie woedt al jarenlang een juridische strijd tussen de gemeente De Ronde Venen en het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV).
Op 26 augustus 2003 schoof 60 meter veendijk aan de Ringvaart in het Utrechtse dorp Wilnis enkele meters het land in. Ongeveer 230.000 kubieke meter water stroomde de achterliggende woonwijk in. Hierdoor moesten honderden bewoners hun huizen verlaten.
De verschuiving van de dijk had niet te maken met regenval, maar juist met het gebrek daaraan. Door de extreem warme zomer was de dijk uitgedroogd. Volgens een rapport van technologisch instituut GeoDelft was door de aanhoudende droogte de kleilaag onder aan de dijk waterdoorlatend geworden. De dijk werd instabiel en ‘dreef’ uiteindelijk weg.
De rechtbank in Amsterdam verklaarde eind 2006 dat hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) niet nalatig was geweest in de zorg voor de dijk en daarom niet aansprakelijk kon worden gehouden voor de schade. Gedupeerde inwoners en de gemeente De Ronde Venen, waar Wilnis onder valt, hadden de rechtszaak tegen AGV aangespannen.
Het gerechtshof in Amsterdam verklaarde vorig jaar echter dat AGV wel moet opdraaien voor de kosten van de verschuiving. Volgens het hof is AGV aansprakelijk voor de schade, omdat die instantie moest waken over de kwaliteit van de dijk. Dat extreme droogte in 2003 nog niet als gevaar voor dijken werd gezien, deed daar volgens het hof niet aan af.
Hoeveel de schade precies bedraagt, moet nog worden vastgesteld. Dat doet de gemeente De Ronde Venen het liefste in „onderlinge harmonie.” De gemeente heeft inmiddels miljoenen euro’s geïnvesteerd om de schade van de dijkdoorbraak te herstellen.
Het hoogheemraadschap ging tegen de uitspraak van het hof in cassatie bij de Hoge Raad. Die doet morgen uitspraak over wie aansprakelijk is voor de dijkverschuiving.