Honderden Bergenaren in protestmars gasopslag
BERGEN (ANP) – Naar schatting 450 mensen hebben zondagavond in Bergen (NH) meegelopen in een stille protestmars tegen de plannen voor gasopslag in het gebied Bergermeer. Dit meldde voorzitter Rick Lindhout van de organiserende stichting Gasalarm2.
De protestmars begon in het centrum van Bergen. Vandaar liepen de deelnemers met fakkels door het dorp. Onder de deelnemers bevonden zich burgemeester Hetty Hafkamp, wethouder Economische Zaken Alwin Hietbrink en verschillende gemeenteraadsleden.
Volgens Lindhout groeit de actiebereidheid in Bergen, de enige gemeente in de regio Alkmaar die zich nog verzet tegen de plannen. „We krijgen uit steeds meer hoeken steun voor onze bezwaren. Van inwoners, maar ook van ondernemers. De bijval groeit.”
Volgens Lindhout neemt ook de hoop toe dat de gasopslag kan worden tegengehouden. In een afgelopen week vrijgegeven rapportage die is opgemaakt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken staat dat het als gevolg van transportkosten nog geen uitgemaakte zaak is dat gas uit het Bergermeerveld in prijs straks kan concurreren op de exportmarkt. „Voor ons zijn dat hoopgevende geluiden”, aldus Lindhout.
Volgens hem werken de gemeente Bergen en Gasalarm2 aan een definitieve analyse van het rapport, dat wel positief is over de plannen van Nederland om de gasrotonde van West-Europa te worden.
Het Bergermeerveld speelt daarin in de ogen van het rijk een prominente rol. In het veld moet de grootste gasopslag van Europa komen. Met het project is ongeveer 800 miljoen euro gemoeid.
Alkmaar, Heiloo en Schermer staakten aanvankelijke protesten na tegemoetkomingen door het rijk en exploitant TAQA Energy. Afgelopen maand ging ook de provincie Noord-Holland overstag. Bergen verzet zich met name vanwege angst voor milieuschade en het gevaar op aardschokken.