Haïti in lichterlaaie om verkiezingsuitslag
PORT-AU-PRINCE (ANP) – De uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Haïti heeft tot een massale woedeuitbarsting geleid, waardoor zeker twee mensen de dood hebben gevonden. Duizenden woedende betogers stichtten in verscheidene plaatsen brand, wierpen barricades op en blokkeerden straten.
De verkiezingsuitslag druist in tegen voorspellingen van waarnemers, ambassades, internationale instanties en peilingen. Die gingen ervan uit dat de populaire Michel Martelly meer stemmen zou halen dan Jude Célestin, de protégé van president René Préval. Dit heeft de verdenkingen van stembusfraude verder aangejaagd, waardoor betogers in toorn ontstaken.
In de hoofdstad Port-au-Prince zijn verschillende gebouwen, waaronder het partijkantoor van regeringspartij Inité (Eenheid), in brand gezet. VN-militairen zouden waarschuwingsschoten hebben gelost toen demonstranten het gebouw aanvielen.
In het zuidelijke Les Cayes is 90 procent van de gebouwen van de lokale autoriteiten in brand gezet sinds de bekendmaking van de uitslag dinsdagavond laat (lokale tijd). Ook wordt er flink geplunderd in onder meer Leogane, aldus lokale media. Zeker twee luchtvaartmaatschappijen hebben tot nader order alle vluchten naar het arme Caribische land opgeschort. Het vliegveld bij de hoofdstad is dicht.
President René Préval en VN-chef Ban Ki-moon hebben gemaand tot kalmte.
Geen van de kandidaten heeft bij de eerste ronde op 28 november meer dan de helft van de stemmen behaald. Mirlande Manigat (70) kreeg bij de eerste ronde 31 procent van de stemmen. Zij neemt het in de tweede ronde op 16 januari op tegen Célestin, die 22 procent won. Popster Martelly, eindigde vlak achter Célestin met 21,8 procent. Het verschil is minder dan zevenduizend stemmen. Martelly heeft tot 20 december om in beroep te gaan tegen de uitslag.
Begin deze week zei de muzikant nog in beroep te gaan als de resultaten niet overeen zouden komen met de wil van het volk. Woensdag zei hij zich nog te beraden.
Oppositieleidster en favoriet Mirlande Manigat is geen vreemde voor het presidentiële paleis, waar ze in 1988 enkele maanden resideerde als vrouw van president Leslie Manigat, die werd afgezet in een staatsgreep. Martelly is een 49-jarige populaire zanger van zogeheten kompamuziek. Zijn aanhang is vooral te vinden onder jongeren in de hoofdstad, die hem kennen onder zijn artiestennaam Sweet Micky.
Vooral veel jonge betogers gingen de straat op in de hoofdstad hielden roze posters met Martelly omhoog. Ze dreigden door te gaan met gewelddadigheden als Martelly geen president wordt en eisten een hertelling.
Port-au-Prince ligt nog grotendeels in puin sinds de aardbeving in januari, die 250.000 mensen de dood in joeg. Honderdduizenden mensen leven nog in tenten en het land is in de greep van cholera. De ziekte heeft meer dan 2100 levens geëist. Uit onderzoek van een befaamde Franse cholera-expert is gebleken dat de bron van de epidemie bij het kamp van Nepalese blauwhelmen in het midden van het land ligt. De VN hebben dit tegengesproken.