Buitenland

Crisis in Ivoorkust houdt aan

ABIDJAN – Laurent Gbagbo, die de overwinning heeft opgeëist bij de presidentsverkiezingen van Ivoorkust, heeft gisteren een nieuwe premier aangewezen. Deze stap kan het land echter onmogelijk uit de politieke impasse halen.

Buitenlandredactie
6 December 2010 08:33Gewijzigd op 14 November 2020 12:47
Alassane Ouattara. Foto EPA
Alassane Ouattara. Foto EPA

Het West-Afrikaanse land verkeert in een crisis omdat twee politici het presidentschap hebben opgeëist. Het leger steunt de zittende president Gbagbo, maar de internationale gemeenschap vindt dat Alassane Ouattara gewonnen heeft. Gbagbo negeert oproepen van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie om de macht af te staan.

Volgens de kiescommissie heeft Ouattara de tweede ronde gewonnen, maar het constitutioneel hof, dat bestaat uit aanhangers van Gbagbo, maakte die uitspraak ongedaan. De Verenigde Naties, buurlanden van Ivoorkust, de Europese Unie, de Verenigde Staten en het Internationaal Monetair Fonds schaarden zich achter Ouattara.

Beide partijen gaan ongestoord verder met hun werkzaamheden. Bondgenoten van Ouattara verklaarden op hun beurt een nieuwe regering te hebben gevormd.

De Amerikaanse regering gaf zaterdag al een negatief reisadvies voor Ivoorkust. Hier en daar in het land is er sprake van politiek geweld.

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki probeert te bemiddelen. Ouattara riep Mbeki na het spoedoverleg in de grootste stad Abidjan op om te eisen dat Gbagbo opstapt. Mbeki wilde vooralsnog alleen kwijt dat de politieke situatie „duidelijk zeer ernstig is” en dat het belangrijk is om „een vreedzame oplossing te vinden.”

Door de inzet van Mbeki moet een nieuwe golf van geweld in het West-Afrikaanse land worden vermeden. Mbeki ging erheen op verzoek van de Afrikaanse Unie, die waarschuwde voor de „onberekenbare consequenties” van de politieke crisis. De unie riep alle partijen ertoe op „de nodige terughoudendheid te tonen en zich te onthouden van acties die de toch al fragiele situatie kunnen verergeren.”

Sommige Ivorianen vrezen het ergste. Inmiddels zijn zeker 300 inwoners van Ivoorkust de grens overgestoken naar het westelijke buurland Liberia. Het gaat vooral om vrouwen, kinderen en ouderen, liet een Liberiaanse functionaris weten.

Eind vorige week sloot het land de grenzen vanwege de onrust rond de verkiezingen. Maar sinds vanochtend zijn de lucht- en de zeehavens en grensovergangen weer te gebruiken.

Ivoorkust werd in het verleden gezien als een baken van stabiliteit en welvaart. Totdat in 2002 rebellen uit het overwegend islamitische noorden de wapens opnamen tegen regeringsmilitairen uit het christelijke zuiden. Sindsdien is het onrustig.

De verkiezingen waren bedoeld om het land te herenigen, maar lijken een tegengesteld effect te hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer