Buitenland

„Vooral Atjehse vrouwen dupe van sharia”

BANDA ATJEH – De sharia in de Indonesische provincie Atjeh leidt op grote schaal tot mishandeling en discriminatie van Atjehse vrouwen. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch slaat groot alarm. Veel Atjehers hebben al langer de buik vol van de intimidaties van de gehate shariapolitie.

Jan Lepeltak
3 December 2010 22:58Gewijzigd op 14 November 2020 12:46
BANDA ATJEH – Murni binti Anisa, een Atjehse vrouw, werd op 1 oktober publiekelijk met stokslagen gestraft omdat ze de sharia had overtreden. Ze had tijdens de ramadan op straat eten verkocht. Foto EPA
BANDA ATJEH – Murni binti Anisa, een Atjehse vrouw, werd op 1 oktober publiekelijk met stokslagen gestraft omdat ze de sharia had overtreden. Ze had tijdens de ramadan op straat eten verkocht. Foto EPA

De koffiezaak in Karee Uleng werd gisteravond plotseling gesloten. De gasten mochten binnen blijven, maar de eigenaar van de populaire koffiezaak in hartje Banda Atjeh wilde geen problemen met de shariapolitie.

„Als de zaak niet dichtgaat rond de tijd van het gebed, komt de Wilayatul Hizbah (WH), de politie”, vertelt de 35-jarige Atjeher Syahrul. Elke zaak in de Atjehse hoofdstad moet tijdens de vijf verschillende gebedstijden de deuren sluiten. Anders riskeert de eigenaar een fikse reprimande of zelfs een boete van de zogenoemde WH.

Rustig kijken de Atjehse mannen in de koffiezaak naar de Javaanse vrouw, die geen sluier draagt. Ze is rooms-katholiek, en hoeft daarom geen hoofddoek te dragen. Maar echt op haar gemak is ze niet. In Atjeh heerst nog steeds grote verwarring over wie een hoofddoek moet dragen en wie niet. De bevolking van Bandah Atjeh accepteert de sharia, maar hartelijke steun is er niet voor. „De shariapolitie houdt vaak razzia’s en controleert dan op kleding,” vertelt Syahrul. „Vooral vrouwen moeten het dan ontgelden.”

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch bracht woensdag een uiterst kritisch rapport uit over de islamitische wetgeving in Atjeh en over de rol van de shariapolitie (”Policing Morality: Abuses in the Application of Sharia in Atjeh”).

Deze speciale politie zou op grote schaal vrouwen mishandelen. Het dieptepunt vond begin dit jaar plaats. Toen verkrachtten leden van de gehate WH een twintigjarig meisje. Later dit jaar werden diverse jongemannen in elkaar geslagen omdat ze hun vriendinnen ’s avonds naar huis brachten. De meisjes werden voor de ogen van de jongens vernederd.

„Wij Atjehers zijn al gelovige moslims. Daarvoor hebben we echt geen wetten nodig,” zegt Syahrul in de drukke koffiezaak in Karee Uleng. Veel jonge Atjehers blijven rustig koffie drinken en roken een sigaret terwijl de luidsprekers in de talloze moskeeën het avondgebed omroepen. Alcohol is verboden, maar in de Chinese supermarkten is bier te vinden voor de talloze buitenlanders in Banda Atjeh die voor ontwikkelingsorganisaties werken. „We kiezen zelf wel of we bidden, de overheid kan ons daar niet toe dwingen”, zegt de jonge chauffeur Rizal Abdullah.

In Indonesië staat Atjeh vooral bekend vanwege de ”ganja”, de marihuana die vanuit de bergen naar Medan en Java wordt getransporteerd. Op dit punt lijkt de shariapolitie en aanverwante moslimorganisaties vooral zichzelf voor de gek te houden. Veel Atjehers hebben hun buik vol van de lastige shariapolitie. Maar niemand wil voor ”kafir” of ongelovige worden uitgemaakt. Overigens gaat het gerucht dat de gouverneur van Atjeh, Irwandi Yusuf, de wet compleet negeert.

De vicegouverneur en de chef van de shariapolitie hebben het kritische rapport van Human Rights Watch naar de prullenbak verwezen. Volgens de Atjehse autoriteiten zijn de lokale wetten die gebaseerd zijn op de sharia geenzins in strijd met de mensenrechten.

Toch zouden twee wetten die zijn gebaseerd op de shariawetgeving wel degelijk vrouwen in de Sumatraanse provincie categorisch discrimineren. Ook HRW legt in het rapport de kritische vinger bij deze twee van de vijf islamitische wetten die onlangs in werking traden. De bevolking werd daarbij nadrukkelijk ertoe opgeroepen ervoor te zorgen dat de wetten worden nageleefd.

De ene wet veroordeelt praktisch elke ontmoeting tussen ongetrouwde mannen en vrouwen. De andere bijwet stelt strenge kledingvoorschriften voor vrouwen, voor vrouwen is die code aanzienlijk strenger dan die voor mannen.

Maar het is vooral de mishandeling van Atjehse vrouwen waardoor Human Rights Watch alarm heeft geslagen. Naast de al genoemde verkrachtingen maakt het rapport melding van willekeurige arrestaties en marteling. Ook kan de politie vrouwen onderwerpen aan een maagdelijkheidstest.

De shariapolitie wil nu precies uitzoeken of het rapport van Human Rights Watch fouten bevat. Politiecommandant Marzuki Abdullah heeft gedreigd de mensenrechtenorganisatie voor het gerecht te slepen als bepaalde verhalen onwaar zijn. Intussen is het wachten op het volgende meisje dat slachtoffer wordt van de WH-agenten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer