Indonesië bereidt offensief Aceh voor
Het Indonesische leger treft volop voorbereidingen voor een militair offensief tegen separatisten in de westelijke provincie Aceh, waar een in december gesloten wapenstilstand geen einde heeft kunnen maken aan gevechten. Ongeveer 6350 militairen van de Indonesische land-, lucht- en zeemacht worden dinsdag in Aceh verwacht.
Volgens minister van Veiligheid Susilo Bambang Yudhoyono kan een decreet dat de juridische basis voor gewapend optreden van leger en politie moet vormen elk moment door president Megawati Sukarnoputri worden uitgevaardigd. Filipijnse en Thaise waarnemers van het Henry Dunant-centrum in Genève, dat een bemiddelende rol tussen de regering en de separatisten vervult, maken zich op om uit Aceh te vertrekken.
De politie heeft vier onderhandelaars van de rebellen op de luchthaven van de provinciehoofdstad Banda Aceh gearresteerd. Hun is niet meegedeeld op grond waarvan zij zijn aangehouden, zo zei een van de onderhandelaars, Tengku Kamaruzzaman, in een telefoongesprek vanuit zijn cel op het politiebureau.
Het bestandsakkoord van 9 december moest een einde maken aan de gevechten aan Aceh, die sinds 1976 aan bijna 21.000 mensen het leven hebben gekost. Volgens het pact moesten de opstandelingen in maart beginnen hun wapens in te leveren en moest het leger zich in verdedigende stellingen terugtrekken. Geen van beide is gebeurd en sinds twee maanden loopt het aantal doden in Aceh weer op. Waarnemers menen dat zowel militairen als rebellen de strijd niet willen beëindigen, omdat ze dan de lucratieve handel in wapens, smokkel van marihuana en afpersing van olie- en gaswinningsmaatschappijen zouden moeten opgeven.
Yudhoyono wilde niet kwijt wanneer Megawati het presidentiële decreet zal ondertekenen. Gespeculeerd wordt dat het maandag zal zijn, wanneer de termijn afloopt die aan de rebellen is gesteld om met vertegenwoordigers van de regering te gaan praten over een bestand. De opstandelingen willen meer tijd. De Verenigde Staten, de Europese Unie en Japan dringen bij de Indonesische regering aan op een politieke oplossing voor het conflict.