Buitenland

Franse minister: Geen WikiLeaks in Frankrijk

PARIJS/HAMBURG (ANP/AFP/DPA) – Het is onaanvaardbaar dat de ‘klokkenluiderssite’ WikiLeaks vanuit Frankrijk wordt gefaciliteerd.

3 December 2010 14:27Gewijzigd op 14 November 2020 12:45

Dit stelde vrijdag de Franse minister van Industrie, Eric Besson. Hij reageerde op berichten dat WikiLeaks sinds donderdag voor een deel wordt verzorgd door een Franse provider, OVH. De Amerikaanse voorganger trok donderdag de stekker uit de site van WikiLeaks.

„Frankrijk kan geen webhost zijn van een internetsite die de vertrouwelijkheid van diplomatieke relaties schendt en levens in gevaar brengt van mensen die door diplomatieke geheimhouding worden beschermd”, aldus de Franse bewindsman. WikiLeaks verhuisde donderdag naar de webhost OVH, nadat de Amerikaanse onderneming Amazon met WikiLeaks was gestopt. Amazon heeft laten weten dat dit niet gebeurde onder druk van Amerikaanse politici of bestuurders, maar omdat WikiLeaks de regels voor de publicatie van stukken bij nader inzien bleek te schenden.

Besson wil zo snel mogelijk van de toezichthoudende CGIET (Algemene Raad voor Industrie, Energie en Industrie) weten welke stappen gezet kunnen worden om een einde te maken aan het feit dat de webhost in Frankrijk is. Hij waarschuwde de betrokkenen voor consequenties.

De publicatie door WikiLeaks van een kwart miljoen berichten van Amerikaanse diplomaten heeft binnen en buiten de VS tot verontwaardiging geleid. Zo wil bijvoorbeeld de Turkse premier Erdogan juridische stappen ondernemen omdat in documenten leugens en laster over hem zouden staan.

Maar het is juridisch moeilijk beweringen op internet aan te pakken. Volgens deskundigen is daar een wereldwijd mediarecht voor nodig. Alleen als de auteur of maker, de website en de eigenaar van de site in hetzelfde land zijn gevestigd, lijkt de zaak volgens waarnemers overzichtelijk en zou op de wetgeving van dat land kunnen worden gevaren.

WikiLeaks heeft zich recent formeel in Reykjavik gevestigd. IJsland heeft vrijwel het minst beperkende mediarecht ter wereld en websites kunnen vrijwel alles verkondigen vanuit IJsland. De oprichter van WikiLeaks, Julian Assange, heeft eerder dit jaar meegewerkt aan het officiële IJslands Moderne Media Initiatief (IMMI) dat van het land „een vrijhaven voor informatie” en „een veilige plaats voor het verspreiden van gevoelige informatie” moet maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer