Amish vragen Joodse volk om vergeving
JERUZALEM – Een delegatie van de amish uit de Verenigde Staten bracht begin deze week een bezoek aan Israël om vergeving te vragen voor het antisemitisme dat de traditioneel levende gemeenschap decennialang in de praktijk heeft gebracht.
De amishdelegatie moet de schok van haar leven hebben gehad. Na een leven zonder elektriciteit, telefoon en moderne vervoermiddelen stapte zij vorige week op het vliegtuig naar Israël en maakte daar per touringcar een rondreis.
Hoogtepunt van het bezoek was een ontmoeting bij de Klaagmuur met rabbijn Shmuel Rabinovitch, hoeder van de Westelijke Muur en de heilige plaatsen. Namens de amish bood de delegatie in de Oude Stad van Jeruzalem de Joodse geestelijke excuses aan voor de antisemitische houding die de gemeenschap door de jaren heen heeft ingenomen.
De amish vroegen expliciet vergeving voor het feit dat zij tijdens de Holocaust hun stem niet hebben verheven uit protest tegen de vernietiging van de Joden door nazi-Duitsland. Lange tijd zagen zij de Jodenvervolging als straf voor het kruisigen van de Heere Jezus, en sommige amish prezen Hitler daar openlijk voor. Ook verontschuldigden zij zich voor het aanhangen van de vervangingstheologie, die ervan uitgaat dat het Joodse verbondsvolk is vervangen door de Kerk van het Nieuwe Testament.
De leider van de delegatie, Ben Girod, verklaarde tegenover de Israëlische zender Channel 2 News: „We zijn hier om sorry te zeggen. We willen jullie niet langer verwerpen of jullie niet als Gods volk beschouwen. Jullie waren Gods volk lang voordat wij dat waren.”
Girod las bij de Klaagmuur hardop voor uit Psalm 121:4 „Zie, de Bewaarder Israëls zal niet sluimeren, noch slapen.” Vervolgens sprak hij namens de amishgemeenschap de „onvoorwaardelijke steun aan het Joodse volk en Israël” uit.
De amishdelegatie verklaarde nadrukkelijk dat ze geen gebaar van Joodse kant verwacht of eropuit is het Evangelie onder Joden te verkondigen. Dat past ook niet in hun traditie, waarin zending en bekeringsdrang nooit centraal hebben gestaan.
De amish, die voornamelijk in de Verenigde Staten en Canada leven, staan bekend om hun ootmoed en vergevingsgezindheid. In het najaar van 2006 schonken de amish in Pennsylvania publiekelijk vergeving aan Charles Roberts, die vijf amishmeisjes had doodgeschoten op een school.