Aalburg kiest voor nieuw zwembad in Andel
WIJK EN AALBURG – De gemeenteraad van Aalburg is dinsdag met acht tegen zeven stemmen akkoord gegaan met het voorstel om samen met Woudrichem een nieuw zwembad te bouwen in Andel. Met dezelfde stemverhouding werd een SGP-voorstel afgewezen om inwoners die niet op zondag zwemmen een lagere abonnementsprijs te berekenen.
Openlucht zwembad Veldzicht in Genderen (Aalburg) en het overdekte de Kikvors in Giessen (Woudrichem) hebben hun beste tijd gehad. Vandaar dat Aalburg en Woudrichem plannen maken samen een nieuw bad te bouwen. In februari van dit jaar besloten beide gemeenteraden in Andel een nieuw overdekt zwembad te realiseren. Na de verkiezingen waren de politieke verhoudingen in Aalburg echter veranderd en besloot de nieuwe coalitie een onderzoek in te stellen of er geen goedkoper alternatief voorhanden was.
Op basis van dat onderzoek kozen B&W van Aalburg voor een forse opknapbeurt van Veldzicht. Toen B&W van Woudrichem vasthielden aan nieuwbouw in Andel gaf Aalburg toe op voorwaarde dat het nieuwe bad – net als Veldzicht – op zondag dicht zou blijven. Pas toen dat wettelijk niet haalbaar bleek, gaven B&W van Aalburg die eis op.
Opmerkelijk genoeg constateerden beide colleges dat – op grond van de lage rente en de economische omstandigheden – het mogelijk is een nieuw binnen- en buitenbad te bouwen voor dezelfde prijs waarvoor eerst alleen een overdekt bad gerealiseerd kon worden.
Het debat spitste zich dinsdag aanvankelijk toe op de financiën. “We zijn niet tegen een zwembad, maar kijken naar het economische klimaat en de meerjarenbegroting. We moeten op onze tellen passen”, vond SGP-voorman A. Burghout. Hij kreeg van diverse kanten steun. “We zijn het gegoochel met getallen zat. In een paar maanden tijd dalen de kosten van 9,2 naar 7,4 miljoen euro. Het blijft onverantwoord met zo’n duur project aan de slag te gaan buiten de gemeente”, oordeelde L. Timmermans van de Aalburgse Alliantie. Ook de VVD en PvdA hadden grote twijfels over de haalbaarheid van de plannen, al stemde de laatste fractie voor. “Want het bad moet er komen.” Een raadsmeerderheid nam voorstellen van CDA, CU, BAB en Ideaalburg aan die zekerheden eisten over het jaarlijkse exploitatiebedrag en de inspraak van de raad via een klankbordgroep. Ook drong men aan te investeren in duurzame maatregelen.
Daarnaast bleek de openstelling van het bad op zondag een heet hangijzer. “Dat is voor ons een breekpunt. Het gaat om de heiliging van Gods dag. Zijn geboden achten wij hoger dan landelijke wetten”, benadrukte Burghout. CU-voorman Van der Hoeven noemde de zondagswet een zegen. “Daardoor kunnen we onze kerkdiensten houden. Maar het regelt ook de vrijheden van anderen.” Zijn fractiegenoot Van Helden riep op het personeel vrij te laten om niet op zondag te werken. CDA-voorman Schreuders was blij dat de zondagsluiting van tafel was. “Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn eigen daden.”
SGP-wethouder J. van Luijk liet weten dat hij fel tegen de openstelling op zondag was. “Verder vind ik het een goed plan. Ik ga mijn verantwoordelijkheid niet uit de weg en ga de kar trekken.” Zijn opstelling leverde hem brede waardering op.
Die welwillendheid ebde weg toen Burghout een motie indiende, waarin het college werd gevraagd speciale zesdaagse abonnementen in te stellen voor bezoekers die het bad niet op zondag wensen te bezoeken. “Je reinste discriminatie”, fulmineerde de VVD. “Schrijnend”, vond de PvdA. “Niemand verbiedt u om in zes dagen zeven keer te gaan zwemmen”, opperde CDA-er Schreuders. “Heeft u ook een abonnement voor zes dagen internet en telefoon. Moeten we soms de boeren verbieden op zondag te werken? Of zullen we in Aalburg een week van zes dagen van 28 uur vaststellen. Kunnen we de zondag voortaan buiten beschouwing laten”, snierde S. Sheikkariem van Ideaalburg.
De SGP-ers reageerden op hun beurt fel. Wethouder Van Luijk: “Elders in Nederland gebeurt dit ook. Gênant dat er zo weinig verdraagzaamheid bestaat voor de christelijke uitgangspunten. Ik roep u op dit voorstel te steunen.” Raadslid Vos: “Christelijke normen en waarden overstijgen het individueel belang. De zwembadkwestie zorgt blijkbaar voor een Aha-Erlebnis bij een aantal fracties.” De motie van de SGP werd uiteindelijk alleen gesteund door de CU en B. van Oerle van de BAB.
Komende maand vindt de besluitvorming plaats in Woudrichem. Het nieuwe zwembad moet in 2013 klaar zijn.