Buitenland

Schotse parlement stemt over wetsvoorstel euthanasie

EDINBURGH – Het Schotse parlement stemt vanavond of het een initiatiefvoorstel voor euthanasie in behandeling wil nemen. Waarschijnlijk blijkt de weerstand te groot.

1 December 2010 12:36Gewijzigd op 14 November 2020 12:43

„Margo MacDonald wil de geesten rijp maken voor dit debat”, denkt Murdo Fraser, parlementslid van de Conservatieven. „Het zal me verbazen als ze al dertig stemmen krijgt.”

Het Schotse Parlement telt in totaal 129 leden. Maar door de hevige sneeuwval van deze week is het de vraag hoeveel parlementsleden er aanwezig zullen zijn. Bovendien is het een vrije stemming, wat de uitslag onvoorspelbaar maakt.

MacDonald –die onafhankelijk parlementslid is, maar vroeger behoorde tot de Schotse Nationale Partij– heeft een regeling ontworpen waarbij de arts advies geeft over hulp bij zelfdoding, en die mogelijk zelf toepast. „Er moeten twee getuigen zijn die bevestigen dat het een uitdrukkelijk verzoek van de patiënt is.”

Margo MacDonald denkt dat de Schotse samenleving toe is aan een regeling voor mensen die „klaar met leven” zijn. „Peilingen geven aan dat 80 procent van de mensen dit ondersteunt. We zien dat veel personen naar Zwitserland gaan om daar hulp bij zelfdoding te krijgen. Dat is immoreel.”

Fraser: „Ik heb hierover enkele honderden brieven van kiezers gehad. Zeker 90 procent daarvan is juist negatief.”

Fraser is niet overtuigd van de zorgvuldigheidseisen in MacDonalds voorstel. „Er kan een situatie ontstaan waarin het vragen om euthanasie de algemene norm wordt. En als je dan kwetsbaar bent, geef je daar misschien aan toe. Ik denk dat het leven heilig is en bescherming verdient.”

Vorige week mengden zich 47 huisartsen in het debat. In een brief in dagblad The Scotsman noemen zij het voorstel „gevaarlijk”, omdat het ouderen en chronisch zieken de indruk geeft dat ze niet welkom zijn.

MacDonald ziet deze brief als onderdeel van de „christelijke oppositie” tegen haar voorstel. „De meeste tegenstand wordt geronseld door christelijke groepen. Die zetten bijvoorbeeld huisartsen onder druk om zich naar buiten toe tegen deze wet te keren. Deze religieuze groepen maken ook ouderen en gehandicapten bang voor een regeling die wij voorstaan. Het zou voor hen onveilig worden.”

MacDonald weet daarentegen dat veel artsen bij terminale patiënten doelbewust pijnstillers gebruiken om de persoon te laten sterven. „Dat is hetzelfde, alleen in het geniep.”

Fraser denkt dat men „geen christen hoeft te zijn” om tegen MacDonalds voorstel te stemmen. „Ook uit de hoek van gehandicapten is de weerstand groot.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer