„RKK denkt na over collectieve vergoeding”
ROTTERDAM – De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland overweegt een collectieve regeling voor financiële genoegdoening van slachtoffers van seksueel misbruik in het leven te roepen. Een dergelijke regeling bestaat al in andere landen.
Dat meldde het NRC Handelsblad dinsdag op basis van documenten die de krant bezit.
Bisschoppen en oversten van religieuze congregaties en ordes hebben een commissie benoemd die juridisch advies moet uitbrengen „rondom genoegdoening vanwege seksueel misbruik gepleegd door mensen die werkzaam waren in de RK-Kerk.”
Voorzitter van de commissie is prof. Siewert Lindenbergh, hoogleraar privaatrecht aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Twee andere leden hebben als letselschadeadvocaten eveneens een juridische achtergrond. De commissie-Lindenbergh komt komend voorjaar met een advies.
De Rooms-Katholieke Kerk weigert te reageren op de berichten van NRC Handelsblad. Een woordvoerder van de bisschoppen liet de krant weten dat eerst de conclusies van de commissie moeten worden afgewacht „alvorens van kerkelijke zijde nader inhoudelijk commentaar gegeven kan worden.”
Dat een collectieve regeling wordt overwogen, blijkt volgens NRC Handelsblad uit documenten over seksueel misbruik op een internaat van salesianen in Ugchelen. Het misbruik werd in 2003 door de orde afgekocht. In afwachting van een mogelijke collectieve regeling hebben de salesianen vooralsnog geen besluit genomen over een aanvullende financiële genoegdoening aan het slachtoffer.
NRC Handelsblad en de Wereldomroep spelen een prominente rol in de berichtgeving over misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk. Eind februari publiceerden beide media over seksueel misbruik in het Don Ruaklooster in ’s-Heerenberg. Het was het begin van een lange reeks berichten over seksueel misbruik door geestelijken.
De Rooms-Katholieke Kerk riep in een reactie op het nieuws een onderzoekscommissie in het leven. Slachtoffers van seksueel misbruik binnen rooms-katholieke instellingen kunnen tot en met vandaag hun verhaal doen bij de zogenoemde commissie-Deetman.
De onderzoekscommissie, bestaande uit vijf wetenschappers, ontving vanaf maart dit jaar ongeveer duizend meldingen van seksueel misbruik en fysieke mishandeling. Oud-minister Deetman is voorzitter van de commissie.
Volgende week donderdag komt de onderzoekscommissie met haar eerste advies. Dat zal gaan over de hulpverlening. De bedoeling is dat het eindrapport van de commissie in november volgend jaar wordt uitgebracht.