Buitenland

Tijd gaat dringen in proces-Milosevic

Na de afsluiting van het verhoor van de 176e getuige ging het donderdagmiddag in het Milosevic-proces weer om een van de neteligste kwesties die het Joegoslavië-tribunaal bezighouden: hoe lang gaat het proces tegen de ex-president duren?

Buitenlandredactie
9 May 2003 09:49Gewijzigd op 14 November 2020 00:18

Al een jaar geleden hadden de rechters de VN-aanklagers gemaand dat het op 16 mei 2003 afgelopen moet zijn met de eerste ronde van de presentatie van hun bewijsmateriaal. Nu die datum volgende week aanbreekt, blijken de aanklagers nog lang niet klaar te zijn met de klus. De zaak-Milosevic begon op 12 februari 2002.

De Brit Geoffrey Nice, die namens hoofdaanklaagster Carla Del Ponte spreekt, verklaarde donderdag dat er voor de allerbelangrijkste 128 getuigen, die hij nog wil horen, nog zeker 119 zittingsdagen nodig zijn. Voor een aantal andere getuigen, die hij ook graag wil oproepen, zijn nog eens zeven à acht weken nodig.

De aanklagers willen nu liefst tot januari of februari 2004 de tijd krijgen. Volgens het gelijkheidsprincipe dat bij het tribunaal geldt, zou Milosevic dan eveneens twee jaar kunnen eisen, tot februari 2006. Dan zijn de aanklagers weer aan de beurt met een tweede ronde getuigen, dan Milosevic, dan de rechters.

Amicus curiae (vriend van het hof) Steven Kay waarschuwde de rechters dat met een te lange rechtszaak het recht van de verdachte op een eerlijk proces zou kunnen worden geschonden. De rechters waren duidelijk niet in hun sas en hebben het verzoek van de aanklagers om extra tijd in beraad.

Een rechtbank in Belgrado heeft donderdag toestemming gegeven voor de uitlevering van twee voormalige veiligheidschefs onder oud-president Milosevic aan het tribunaal in Den Haag. Het gaat om Jovica Stanisic, het voormalige hoofd van de staatsveiligheidsdienst, en Franko Simatovic, zijn plaatsvervanger.

Stanisic en Simatovic worden beiden door de aanklagers van het VN-tribunaal beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in Bosnië en Kroatië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer