WHO scherpt reisadviezen inzake SARS aan
Nadat de vijfhonderdste SARS-dode was geregistreerd, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de waarschuwingen tegen reizen in China en Taiwan uitgebreid. De directeur van de afdeling infectieziekten bij de WHO, David Heymann, zei dat donderdag in Genève.
De WHO ontraadt reizen naar de Chinese provincies Tianjin en Binnen-Mongolië en reizen naar Taiwan. Daarmee heeft de organisatie het door besmetting gevaarlijk geachte gebied verder uitgebreid. Peking, Guandong en Shanxi stonden al op de lijst. De Nederlandse reisbranche wil het advies overnemen en de branchevereniging ANVR kijkt nog welke aangeboden reizen relevant zijn. Die zouden dan moeten worden aangepast of geannuleerd.
De kans dat een patiënt aan de ziekte overlijdt wordt door de WHO nu circa 10 procentpunt hoger geschat dan aanvankelijk. Die kans ligt tussen de 14 en de 15 procent, zo meldde Heymann. Een Brits onderzoek gaf dit woensdag al aan.
Hoe ouder men is, des te groter is het risico aan SARS te overlijden. Mensen ouder dan 65 jaar hebben een overlevingskans van 50 procent, mensen jonger dan 25 overleven de ziekte vrijwel allemaal. Minder dan 1 procent van de jonge patiënten bezwijkt aan de longziekte.
Er is ook goed nieuws uit het WHO-hoofdkwartier: in tien landen waar SARS was opgedoken, is de ziekte verdwenen. De incubatietijd is tien dagen en er zijn al in geen twintig dagen nieuwe gevallen gesignaleerd. Het gaat onder meer om Brazilië, de Britse eilanden, Roemenië, Spanje en in het Verre Oosten om Thailand en Vietnam.
De WHO heeft tot dusverre meer dan 6900 gevallen geconstateerd, waarvan ruim 6350 in China. De sterfgevallen hebben zich, op 23 in Canada na, allemaal in het Verre Oosten voorgedaan: in China ruim 430 gevallen, 13 in Taiwan en 27 in Singapore.
In het verre oosten van de Russische federatie wordt gevreesd dat een 25-jarige man er aan SARS lijdt, maar daar is nog steeds geen zekerheid over.
In Taiwan heeft de regering besloten apart te gaan werken. Ministers en staatssecretarissen mogen van premier Yu Shyi-kun niet meer samen vergaderen. Taiwan telde tot dusver 125 gevallen van SARS, waarvan 11 patiënten zijn overleden. De Chinese autoriteiten stuiten bij de strijd tegen de besmettelijke ziekte op veel plaatselijk verzet tegen opvangcentra.
Bewoners vrezen dat deze centra de ziekte naar hun streek brengen. Ze zijn op verschillende plaatsen door woedende menigtes bestormd. Ten noordoosten van Peking bijvoorbeeld is het verplegend personeel van een kliniek aangevallen. De talrijke aanvallers moesten worden bedwongen door 220 man politie en burgerwacht. Er zijn na het donderdag bekendgemaakte incident 64 arrestaties verricht.
In de Volksrepubliek zijn volgens het persbureau Xinhua al 120 ambtenaren ontslagen of berispt wegens nalatigheid, traagheid of andere misstappen bij de bestrijding van de ziekte. De snelle verspreiding van SARS in de hoofdstad Peking en omstreken is volgens de WHO te wijten geweest aan het feit dat ziekenhuizen niet op zo’n uitbraak waren voorbereid.
In Peking zijn tot nu toe meer dan 18.000 mensen in quarantaine geplaatst om de verspreiding van SARS tegen te gaan. Dat hebben de Chinese autoriteiten vrijdagmorgen gemeld.
In de havenstad Sjanghai is de eerste patiënt aan SARS overleden. De 68-jarige man kreeg de ziekte via zijn dochter, die deze opdeed tijdens een reis naar de zuidelijke provincie Guandong.
Italië heeft donderdag aangekondigd aan de grenzen controles te gaan houden die moeten helpen SARS uit Italië weren. Het land schort daarvoor het Verdrag van Schengen op, waarmee burgers van tal van Europese landen vrijelijk de grenzen van de betrokken staten kunnen oversteken. De controles richten zich waarschijnlijk vooral op de gezondheid van reizigers die per vliegtuig en per boot aankomen.