Binnenland

Brand politiek Maarssen smeult door

BREUKELEN – De uitslagenavond voor de nieuwe gemeente De Stichtse Vecht lijkt er een als andere verkiezingsavonden: juich- en verlieskreten, geroezemoes van stemmen en storende muziek. Toch smeult ondergronds de politieke brandhaard van fusiegemeente Maarssen. „Als Van Esterik maar opstapt.”

Gijsbert Wolvers
25 November 2010 11:58Gewijzigd op 14 November 2020 12:39
Geanimeerde gesprekken tijdens de uitslagenavond van de herindelingsverkiezingen in De Stichtse Vecht. Foto Erik Kottier
Geanimeerde gesprekken tijdens de uitslagenavond van de herindelingsverkiezingen in De Stichtse Vecht. Foto Erik Kottier

Maarssen, Breukelen en Loenen gaan per 1 januari op in De Stichtse Vecht. Woensdag waren er verkiezingen voor de nieuwe raad en ’s avonds was er in Hotel Breukelen de uitslagenavond. Neutraal terrein, want dat is het vermoedelijke nieuwe gemeentehuis, dat van Maarssen, de laatste tijd niet.

De verkiezingsstrijd werd ontsierd door ”de burgemeestersrel”. De lijsttrekkers/wethouders van de PvdA, Van Esterik, en Maarssen Natuurlijk, Van Vossen, alsook VVD-lijsttrekker Ploeg schreven een conceptbrief aan de commissaris van de Koningin. Daarin stelden zij voor CDA-burgemeester Van ’t Veld van Maarssen niet als interim-burgemeester van De Stichtse Vecht te benoemen. Deze trok daarop haar kandidatuur terug.

Dinsdag lekte een memo uit waarin de vermeende communicatiestrategie van Van ’t Veld stond. Het memo bleek vervalst. Fractievoorzitters en het college legden ieder een verklaring af met als strekking: „Dit moet stoppen!” Ook trok de kandidaat-raadsgriffier voor De Stichtse Vecht zich terug, omdat hij „geen vertrouwen heeft in het werkgeverschap van de nieuwe gemeenteraad.”

De verkiezingsavond begint anders dan gewoonlijk. Burgemeester Van ’t Veld maakt bekend dat zij naar het gemeentehuis moet omdat in Tienhoven, dat bij Maarssen hoort, twee dode kinderen zijn aangetroffen. „Ze waren 2 en 4 jaar”, zegt een vrouw in het publiek. „De moeder had problemen, de vader heeft hen gevonden.” Even later verschijnen zwemmende kinderen op de schermen. De muziek dendert onverdroten voort.

Om 22.15 uur komen de eerste uitslagen. Met nog maar een derde van de stemmen is de opkomst dramatisch laag: 
33,4 procent. Ook lijken de VVD en Maarssen 2000 –de partij van raadslid Druppers, die de burgemeestersbrief in de openbaarheid bracht– fors te winnen. Medeondertekenaar PvdA lijkt met 12 procent van de stemmen de grote verliezer.

„Ik vind dat Druppers een kwalijke rol heeft gespeeld in deze kwestie”, zegt CU/SGP-lijsttrekker Boogerd. „Door de brief in de openbaarheid te brengen is burgemeester Van ’t Veld beschadigd.” Hij durft niet te zeggen dat Druppers’ actie een verkiezingsstunt was. Onder­tussen mijmert hij over een coalitie. „CDA en VVD, ik denk dat wij ook een goede kans maken, en D66. Mmm, 48 procent van de stemmen.” Een van de weinige aanwezige ”gewone burgers” wil liever een coalitie van PvdA, VVD en een plaatselijke partij.

Om 23.00 uur volgt de tweede uitslag. Twee derde van de stemmen is geteld, de contouren van de uitslag worden zichtbaar. 
De opkomst stijgt naar ruim 
41 procent, de PvdA zakt naar 3 zetels, Maarssen 2000 naar 4. De VVD stijgt verder, naar 7 zetels, het CDA groeit ook, naar 5.

Tijd voor journalist Jort Kelder voor een gesprek met de winnaars VVD en CDA en verliezer PvdA. CDA-lijsttrekker Oosthoek bepleit een „open en eerlijke bestuurscultuur” in de nieuwe gemeente. „Vier jaar geleden ook zeker”, moppert een opposant in het publiek. „Er was de laatste tijd wel een beetje te veel openheid”, sneert Kelder.

De journalist begint zich steeds meer op te winden over
de mensen in de zaal die gewoon doorpraten. Na drie pogingen dreigt hij: „Anders stop ik ermee.” „Doe dat maar”, roept een geridderde VVD’er –heer van stand– uit de zaal. En dat doet Kelder. Maar dan duikt hij met zijn microfoon op de man af en vraagt: „Wie bent u eigenlijk dat u vindt dat ik weg moet gaan?” De man blijft kalm en Kelder roept: „Ik wil dat u de zaal verlaat.” Hij overspeelt zijn hand. Hoongelach valt hem ten deel.

Ondertussen wordt er druk gespeculeerd over de te vormen coalitie. De naam ”CDA” valt in diverse groepjes. Winnaar CDA wil wel, zo veel is duidelijk. Desnoods met de PvdA, die de brief tegen de CDA-burgemeester schreef. „Als Van Esterik maar opstapt”, zegt de Maarssense CDA-fractievoorzitter, Bongers.

Van Esterik zelf noemt het „in- en intriest dat de partij die heeft gelekt”, Maarssen 2000, heeft gewonnen. Lijsttrekker Druppers van deze partij vindt dat „de lokalo’s hebben gewonnen.”

Dat blijkt inderdaad als de definitieve uitslag om 00.30 uur volgt. Maarssen 2000 wil na de verkiezingen samengaan met twee andere lokale partijen en komt dan uit op 8 zetels, net als de VVD. Dat brengt de opnieuw opgedraafde Kelder tot de vraag wie nu eigenlijk de grootste is en het voortouw bij de formatie mag nemen. VVD-lijsttrekker Ploeg vindt dat een „non-discussie. Er is maar één grootste partij: dat is de VVD.”

Toch heeft Kelder een punt. Niet alleen tussen de partijen smeulde vuur in de Maarssense politiek, ook binnen de partijen. Bij GroenLinks trok de lijsttrekker zich terug. Bij de VVD werd de Maarssense fractievoorzitter, Van Liempdt, op een onverkiesbare plaats gezet. Deze begon een voorkeursactie. Wanneer deze wordt gekozen en zich afscheidt –zoals de geruchten gaan– én de ”lokalo’s” gaan samen, zijn de krachtsverhoudingen omgekeerd. De politiek rond Maarssen blijft boeien. En broeien.

refdag.nl/herindeling voor artikelen over de gemeentelijke herindeling(sverkiezingen) en meer foto’s.

Meer over
Regio
Herindeling

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer