Zambianen eisen stembusuitslag op
Enkele duizenden Zambianen zijn zondag in de hoofdstad Lusaka de straat opgegaan om de onmiddellijke bekendmaking te eisen van de uitslag van de donderdag gehouden verkiezingen. De betogers blokkeerden alle hoofdverkeerswegen en verscheurden in het centrum verkiezingsaffiches van Levy Mwanawasa, de presidentskandidaat van de regerende MMD-coalitie.
Zeven oppositiepartijen beschuldigen de regerende partij van vals spel bij het tellen van de uitgebrachte stemmen. Ze verwerpen de uitslagen en eisen nieuwe verkiezingen. Nevers Mumba, de leider van een van de partijen, kondigde aan vandaag een petitie in te dienen bij de hoogste rechter waarin wordt verzocht om het nietig verklaren van de recente verkiezingen. Volgens Mumba is er in het hele land gesjoemeld met stembiljetten.
Tussenstanden van de verkiezingsuitslag zijn niet meer bekendgemaakt nadat Mwanawasa in de voorlopige uitslagen was gepasseerd door oppositiekandidaat Anderson Mazoka. Mazoka heeft al de overwinning voor zich opgeëist. Samen met vijf andere kandidaten van de oppositie heeft hij de president van het hooggerechtshof verzocht geen nieuwe president te installeren voordat beschuldigingen over geknoei met de uitslagen zijn onderzocht. Mazoka heeft zich echter niet aangesloten bij het verzoek om een nieuwe stembusgang. De nieuwe president moet woensdag worden beëdigd.
Internationale waarnemers van het centrum van de vroegere Amerikaanse president Jimmy Carter hebben zich niet uitgelaten over eventuele onregelmatigheden bij de verkiezingen, maar hebben zondag hun „ernstige ongerustheid” uitgesproken over de procedures die bij het tellen van de stemmen worden gevolgd.
Opkomst
Volgens de regeringspartij en de officiële kiesraad is het oponthoud bij de bekendmaking van de uitslagen te wijten aan logistieke problemen en de onverwacht hoge opkomst onder de kiezers.
Zambia heeft sinds het in 1964 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië maar twee presidenten gekend, Kenneth Kaunda en Frederick Chiluba. Bij deze verkiezingen konden de Zambianen echter kiezen uit elf verschillende kandidaten. Ook bij de gelijktijdig gehouden parlementsverkiezingen konden de Zambianen kiezen uit een groot aantal partijen, waardoor het land volgens waarnemers voor het eerst een coalitieregering kan krijgen.