Minderheden Georgië nog steeds niet veilig
Nog geen twee maanden nadat de Georgische president Eduard Shewardnadze plechtig had beloofd dat degenen die godsdienstige minderheden lastigvallen, worden gestraft, blijkt dat dergelijke misdadigers nog altijd bescherming genieten van overheidswege.
Op 4 mei, afgelopen zondag, verhinderde een bende in Ortasheni, bij Gori, Jehovah’s getuigen een congres te houden. Meer dan honderd personen blokkeerden alle toegangswegen tot het dorp. Zo’n 700 Jehovah’s getuigen hadden zich voor de bijeenkomst opgegeven.
Tegenover de Noorse nieuwsdienst Forum 18 verklaarde Genadi Gudadze, leider van de Jehovah’s getuigen in Georgië, dat de burgemeester van Gori en de politiechef hen hadden gewaarschuwd het congres niet door te laten gaan. „Het is dus niet een of andere bandiet die actie tegen ons onderneemt, maar de staat zelf”, aldus Gudadze. „Dus waar zouden wij ons beklag nog kunnen doen?”
Ondertussen zit ook in het proces tegen de gewelddadige ex-priester Basil Mkalavishvili maar weinig schot, meldt Forum 18. En het onderzoek naar degenen die op 28 maart de zender van een rooms-katholiek radiostation in de stad Kutaisi uit de lucht haalden heeft al evenmin geresulteerd in strafmaatregelen.
Georgië wordt de laatste jaren geplaagd door geweld tegen religieuze minderheden, waaronder baptisten, pinkstergroeperingen, Jehovah’s Getuigen en leden van de Ware Orthodoxe Kerk. Daarbij worden mensen verwond, gebouwen beschadigd of vernield en wordt godsdienstige lectuur verbrand.
Op 14 maart beloofde president Shewardnadze in een oecumenische dienst in de Centrale Baptistenkerk in Tbilisi dat „de agressors worden gestraft.” Dat gebeurde nadat ook die kerk doelwit was geworden van een aanslag door Mkalavishvili.
„Sindsdien is er van vooruitgang weinig te bespeuren”, zegt Levan Ramishvili, directeur van het Vrijheidsinstituut in Tbilisi. Volgens hem blijven ambtenaren informatie over de activiteiten van religieuze minderheden lekken richting extremistische groepen. „Wellicht bespeuren de grootste minderheden -baptisten, rooms-katholieken en lutheranen- enige verbetering, maar voor de andere is er nog niets veranderd.”