Volstrekt onlogische herindeling in Gooi- en Vechtstreek
HAARLEM – Terwijl in West-Friesland de gemeentelijke herindeling geen onderwerp in de verkiezingscampagne is, lijkt zij in de Gooi- en Vechtstreek het enige issue te zijn.
De inwoners van Medemblik, Andijk en Wervershoof gaan woensdag naar de stembus voor het kiezen van de raad van de nieuwe fusiegemeente. Medemblik was drie jaar geleden met Wognum en Noorder-Koggenland bij een herindeling betrokken. Nu sluiten Andijk en Wervershoof aan.
De herindeling is in de verkiezingscampagnes geen thema. De bewoners maken zich hooguit zorgen om de voorzieningen: „Blijven die hier in het dorp?”
Medemblik, Andijk en Wervershoof maken deel uit van een groep van negentien gementen waarvan vaststaat dat ze met ingang van 1 januari fuseren. In tien gemeenten is het samengaan nog niet duidelijk. Die herindelingen zijn door het kabinet ”controversieel” verklaard.
De fusie van Bussum, Naarden, Muiden en Weesp is een van die omstreden herindelingen. Volgens het Noord-Hollandse Statenlid Roetman (CU/SGP) is die kwalificatie meer dan terecht. „Bussum heeft die herindeling nooit gewild. Die gemeente heeft haar zaken goed voor elkaar. Muiden en Weesp hebben financiële en bestuurlijke problemen. De nieuwe fusiegemeente zal door de problemen meer belasting moeten heffen, wat over de rug van de burgers gaat.”
CU/SGP „steunt het verzet van Bussum en begrijpt dat er nu ook vanuit Naarden waarschuwende geluiden klinken.” Vooral Bussum vreest door Naarden, Muiden en Weesp te worden overvleugeld, aldus Roetman. „Samen zijn die drie gemeenten groter dan Bussum.”
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland adviseerden een samenvoeging van de vier gemeenten. Daarop ging een grote meerderheid van de Provinciale Staten akkoord met de herindeling. CU/SGP is nooit een voor geweest. „Wij zijn altijd van mening geweest dat gemeenten mogen worden heringedeeld als het initiatief komt vanuit de lokale bevolking zelf of als ze duidelijk niet in staat zijn hun takenpakket uit te voeren.”
Volgens Roetman is een meerderheid in de vier gemeenten tegen de herindeling. „Misschien zijn drie van de vier plaatsen voor, maar als je kijkt naar het totale aantal burgers over de vier gemeenten dat tegen is, kom je wel tot een meerderheid. Dus als je het uitgaat van het districtenstelsel is een meerderheid voor, bij evenredige vertegenwoordiging is de meerderheid tegen.”
Wie een beetje kennis van de kaart van Nederland heeft, ziet ook dat de samenvoeging van de vier gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek volstrekt onlogisch is. Naarden en Bussum hebben iets weg van een Siamese tweeling, zo zijn de plaatsen met elkaar vergroeid. „Daarom waren wij in het verleden voor een samenvoegen van Bussum en Naarden enerzijds en van Muiden en Weesp anderzijds”, aldus Roetman.
Door de val van het kabinet-Balkenende nam de Kamer geen besluit over de herindeling die op 1 januari 2011 een feit moest zijn. De inwoners van de vier plaatsen kiezen nu elk een eigen raad. Normaal leiden uitgestelde verkiezingen tot een lagere opkomst, maar dat zal in de Gooi- en Vechtstreek niet het geval zijn.
Roetman: „De fusie is in alle vier gemeenten een issue, want door de nieuwe regering kan het nog alle kanten opgaan. De regering-Rutte/Verhagen heeft in het regeerakkoord vastgelegd dat er alleen nog gemeentelijke herindelingen komen als het initiatief daartoe van de gemeenten komt. De verkiezingen zijn uiterst interessant, want nu kunnen de burgers zich uitspreken over de fusie.”
Dit is het eerste deel in een serie over gemeentelijke herindelingen en de gemeenteraadsverkiezingen van 24 november.