Politiek

Rutte legt Oranjes geen strobreed in de weg

DEN HAAG (ANP) – Het Koninklijk Huis en de daarmee samenhangende tradities blijven onder premier Mark Rutte onaangetast. Als het aan hem ligt, komt er geen belastingplicht, blijft de aanhef ‘bij de gratie Gods’ bij wetten gehandhaafd en wordt er niets veranderd aan het predicaat ‘Koninklijk’ dat aan bedrijven wordt verleend.

17 November 2010 17:57Gewijzigd op 14 November 2020 12:34
Foto ANP
Foto ANP

De premier deed woensdag in de Tweede Kamer geen concessies aan partijen die veranderingen bij het koningshuis voorstelden. Behalve met de wens de politieke invloed van het staatshoofd te beperken, kwamen de fracties ook met andere ‘moderniseringen’.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold kunnen koninklijke wetten en besluiten wel zonder de aanhef ‘bij de gratie Gods’. „Het is in geen wet geregeld”, aldus Pechtold. Rutte: „Dit komt voort uit tradities van eerdere generaties; het hoort bij Nederland. Ik ben zelf een man van tradities. Laten we niet repareren wat niet stuk is.”

De VVD stelde voor dat de leden van het Koninklijk Huis die een uitkering van de Staat ontvangen, voortaan ook inkomstenbelasting gaan betalen. Tijdens de vorige kabinetsperiode kwam de VVD al met hetzelfde voorstel, dat toen door premier Balkenende werd weggewuifd. Nu voelt Rutte er niets voor de fiscale vrijstelling op te heffen. „Het is een broekzak-vestzakconstructie. Je neemt met de ene hand wat je met de andere hand geeft.”

D66 kwam met het idee het predicaat ‘koninklijk’ bij bedrijven onder de loep te nemen. Het zou kunnen leiden tot kwetsbaarheid en concurrentievervalsing, omdat bijvoorbeeld een koninklijk bedrijf als de KLM „al vele boetes heeft gehad”. Rutte: „Dit is juist een van de aardige dingen die samenhangen met het koningshuis, al was het maar omdat er zo’n mooi bord boven de deur hangt. Ik vind de naam LM in plaats van KLM ook niet zo mooi.”

GroenLinks kwam met ‘de groene koningin’ op de proppen. Het staatshoofd heeft een voorbeeldfunctie en zou haar privévermogen daarom ethisch en duurzaam moeten beleggen, aldus Tweede Kamerlid Ineke van Gent. Rutte: „Dit gaat om een privéaangelegenheid.”

De SP opperde de gedachte dat een koninklijke onderscheiding na het overlijden van de gedecoreerde niet teruggestuurd hoeft te worden. Nu mogen familieleden alleen tegen betaling de onderscheiding houden. Rutte ziet er niets in. „Het is allemaal een geldkwestie. Het gaat om de centen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer