Natuurorganisaties hopen op bescherming tonijn
PARIJS – Op een conferentie over de tonijnstand, die woensdag in Parijs begint, wordt geprobeerd afspraken te maken om te voorkomen dat de blauwvintonijn uitsterft.
Het gaat om overleg binnen de zogeheten Internationale commissie voor het behoud van de Atlantische tonijn, ook wel Iccat genoemd. De bijeenkomst duurt tot en met 27 november.
Het lukt natuurbeschermers al jaren niet om een vangstverbod voor de tonijn ingevoerd te krijgen. Japan en China doen er alles aan om de vissoort te kunnen blijven vangen, om aan de grote vraag naar onder meer sushi, een geliefd gerecht in genoemde landen, te kunnen voldoen. Natuurorganisaties vrezen dat ook nu weer gekozen zal worden voor het behoud van de huidige visquota in plaats van voor een verbod op het vangen van blauwvintonijn.
Toch signaleert het Wereld Natuur Fonds (WNF) een hoopvol teken. Na de Citesconferentie in het Arabische Qatar, die ging over de internationale handel in bedreigde planten en dieren, beloofden Japan en China zich in te zetten voor „duurzame en op wetenschap gebaseerde visserijmethodes.”
Ook andere organisaties dringen aan op actie. De Amerikaanse Pew Environment Group stelt dat de tonijn „op het punt van uitsterven” staat. Volgens betrokkenen moet de Europese Unie de leiding nemen om de impasse tussen Oost en West te doorbreken. „Als de EU het juiste doet, zal dit voorbeeld gevolgd worden”, aldus Susan Liberman.
Europa is echter verdeeld: een aantal landen onder leiding van Frankrijk wil de huidige quota behouden. Samen met de lobby uit Japan en China hebben deze landen een sterke positie. De handel in tonijn draait om miljarden.
Ook de zwarte markt tiert welig, bleek uit een recent onderzoek. De overheden zouden daarbij ook een rol spelen. In Frankrijk zouden de autoriteiten welwillend samenwerken met vissers door te knoeien met de officiële vangstcijfers.
Iccat verlaagde vorig jaar de vangstquota met een derde naar maximaal 13.500 ton. Het WNF eist dat de quota dalen naar maximaal 6000 ton. Daarnaast moeten in de Middellandse Zee beschermde gebieden aangewezen worden waar de tonijn zich in alle rust kan voortplanten.
Het bestand aan blauwvintonijn is de laatste veertig jaar met 75 procent afgenomen. De blauwvintonijn staat inmiddels te boek als zeer bedreigd, het laatste stapje voordat het dier in het wild als uitgestorven bekend komt te staan.