Buitenland

Berlusconi wankelt na vertrek bewindslieden

ROME (ANP/RTR/DPA) – Het kabinet van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi kan niet meer bogen op een meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden. Voormalig bondgenoot Gianfranco Fini maakte zijn dreigement waar en trok maandag vier bewindslieden terug uit de centrumrechtse regering van Berlusconi.

16 November 2010 06:57Gewijzigd op 14 November 2020 12:32
Berlusconi. Foto EPA
Berlusconi. Foto EPA

Kamervoorzitter Fini is medeoprichter van de partij Volk van de Vrijheid (PDL) van Berlusconi. De twee raakten echter gebrouilleerd, waarna de ex-neofascist Fini zijn eigen partij oprichtte: Toekomst en Vrijheid voor Italië (FLI).

Vorige week riep Fini Berlusconi op zijn ontslag in te dienen om de vorming van een nieuw kabinet mogelijk te maken. De schatrijke premier is voortdurend in opspraak door onder meer seksschandalen en beschuldigingen van corruptie en fraude. De eis van Fini om op te stappen, legde de regeringsleider naast zich neer. Onderminister van Economische Ontwikkeling Adolfo Urso, minister van Europese Zaken Andrea Ronchi en twee staatssecretarissen dienden daarop hun ontslag in.

Zonder de partij van Fini heeft de regering geen meerderheid meer in de Kamer. In de Senaat houdt Berlusconi nog een meerderheid van enkele stemmen. President Giorgio Napolitano heeft de voorzitters van Kamer en Senaat, Fini en Renato Schifani, uitgenodigd om te zoeken naar een uitweg uit de politieke crisis. Op verzoek van het staatshoofd hebben alle grote partijen verzekerd dat het parlement eerst de begroting voor 2011 aanneemt in het belang van de kwakkelende economie van het land. Maar vanaf komende week zal de crisis naar verwachting in alle hevigheid losbarsten, als in de Kamer een motie van wantrouwen in stemming wordt gebracht.

In politieke kringen wordt al gespeculeerd over de vorming van een nieuwe coalitie van alle andere belangrijke partijen met in de oppositie de PDL van Berlusconi en de Lega Nord van zijn laatste overgebleven bondgenoot, Umberto Bossi. Rosy Bindi, de voorzitster van de grootste oppositiepartij, de Democratische Partij (PD) van ex-communisten en progressieve katholieken, is enthousiast over zo’n „regering van nationale solidariteit”.

Ook de FLI van Fini wil „de taboes doorbreken die door oude scheidingsmuren worden gedicteerd”. De Italiaanse Communistische Partij (PCI) en de neofascisten waren tijdens de Koude Oorlog de tegenpolen in de Italiaanse politiek.

Berlusconi en Bossi zijn maandagavond overeengekomen door te gaan met het huidige centrumrechtse kabinet. Als Berlusconi na de aanvaarding van de begroting voor 2011 niet het formele vertrouwen van het parlement krijgt, gaan Berlusconi en Bossi voor vervroegde verkiezingen.

De populariteit van Berlusconi is tanende. Landelijk zegt nog maar 37 procent vertrouwen in hem te hebben, wat gedeeltelijk kan worden verklaard uit de economische crisis: zes miljoen van de 57 miljoen Italianen zijn werkloos.

Ook tal van affaires spelen Berlusconi steeds meer parten. Het jongste schandaal rond de langstzittende naoorlogse premier ontspon zich twee weken geleden. Berlusconi belde ‘s nachts hoogstpersoonlijk de politie om de 17-jarige Marokkaanse buikdanseres Ruby vrij te krijgen die eerder een seksfeest bij hem thuis had bezocht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer