VS waren toevluchtsoord voor nazi’s na WO II
WASHINGTON (ANP) – Een groot aantal nazi’s heeft na de Tweede Wereldoorlog een veilige haven gevonden in de Verenigde Staten. Amerikaanse inlichtingendiensten zoals de CIA waren hiervoor verantwoordelijk. Zij zetten de oorlogsmisdadigers onder meer in voor het ontwikkelen van wapens.
Dat blijkt uit een tot nog toe geheim rapport, waar The New York Times de hand op heeft weten te leggen. De krant publiceerde zaterdag (lokale tijd) het 617 pagina’s tellende document en een begeleidend artikel.
Het ministerie van Justitie verzette zich vier jaar lang tegen vrijgave van het rapport. Pas toen de krant naar de rechter dreigde te stappen, werd het document beschikbaar gesteld aan verslaggevers van The New York Times.
Het rapport biedt een overzicht van de werkzaamheden van het Office of Special Investigations (OSI). Dit onderdeel van het ministerie van Justitie werd in 1979 opgericht om nazi’s in de VS op te sporen en uit te leveren aan landen waar ze werden gezocht voor oorlogsmisdaden.
Het rapport bevat gedetailleerde informatie over tientallen prominente oorlogsmisdadigers. Een van hen, Arthur L. Rudolph, ontwikkelde als wetenschapper wapens voor de nazi’s en werd in 1945 naar de VS gehaald tijdens Operatie Paperclip. Dat was een Amerikaans programma, opgezet om wetenschappers uit nazi-Duitsland over te brengen naar de VS. Rudolph ontwikkelde voor de Amerikanen de Saturn V-raket. De ruimtevaartorganisatie NASA eerde hem met een onderscheiding.
De CIA regelde verblijfspapieren en een baan voor Otto von Bolschwing, die een belangrijke rol speelde bij de organisatie van de vernietiging van de Joden in Europa tijdens WO II. Het OSI probeerde Von Bolschwing in 1981 te deporteren, maar slaagde daar niet in omdat de man in datzelfde jaar overleed, op 72-jarige leeftijd.
De opstellers van het rapport gaan er vanuit dat eerdere schattingen van circa 10.000 naar de VS gevluchte oorlogsmisdadigers, niet kloppen. Dit aantal zou aanzienlijk lager zijn. Sinds 1979 werden maatregelen genomen tegen ongeveer driehonderd nazi’s die in de Verenigde Staten verbleven.